Új prototípust mutattak be Lágymányoson

2016.09.06.
Új prototípust mutattak be Lágymányoson
Az ELTE Környezettudományi Kutatóközpont és az IMSYS Kft. 2016. július 29-én a Lágymányosi Campuson tartotta a „Piac 2013-0144. számú” pályázat záró rendezvényét.

A 2014 és 2016 között, 374 millió Ft-ból zajló kutatási projekt a ferrát elektrokémiai módszerrel történő előállítását és a ferrát vízkezelésben való felhasználását célozta. A ferrát egy rendkívül erős oxidálószer, amely lehetővé teszi szerves molekulák degradációját szennyezett talajvizek vagy szennyvizek kezelése, illetve tisztítása során.

A rendezvényen Láng Győző, a Fizikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára ismertette a rendszer elméleti alapjait, és bemutatta működés közben a pályázat eredményeként létrejött prototípust, amely 8-9 g/L koncentrációjú ferrát oldat folyamatos előállítását, valamint a tisztítandó vízhez történő, igény szerinti folyamatos adagolását teszi lehetővé.

A ferrátnak mint rendkívül erős oxidálószernek a vízkezelésben történő alkalmazásáról Vizsolyi Éva Cseperke másodéves doktoranduszhallgató tartott előadást, demonstrálva a szerves oldószerekkel szennyezett talajvizek remediációjánál (talaj szennyezettségének megszüntetése) használt alkalmazási példákat és a prototípus által gyártott ferráttal elért laboratóriumi kísérletek meggyőző eredményeit.

Egyetemünkről Láng Győző és Záray Gyula egyetemi tanárok, valamint Varga Imre Péter egyetemi docens vett részt a pályázatban. A tervek szerint a kutatásokat újabb pályázatok keretében folytatják. A további vizsgálatok különböző vegyületcsoportok, például alifás alkoholok, poliaromás szénhidrogének vagy klórozott szénhidrogén származékok oxidációjának mélyebb megismerését célozzák, lehetővé téve a ferrát technológiának a hazai talajvíz-szennyezések felszámolására irányuló remediációban való alkalmazását.