Új sportpályát kapott az ELTE kollégiuma

2020.07.02.
Új sportpályát kapott az ELTE kollégiuma
Felavatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nándorfejérvári Úti Kollégiumának korszerűsítésen átesett sportpályáját. A július elsején tartott átadó ünnepségen az egyetem vezetése mellett beszédet mondott Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

Az ELTE 2016–2020-as időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Tervében foglalt sportfejlesztési és harmadik missziós célkitűzésekkel összhangban az egyetem vezetése elkötelezett a sportolási lehetőségek minőségi bővítése iránt. Intézményünk sport-, kulturális, szabadidős és rekreációs szolgáltatásai fejlesztésének egyik fontos eleme a Nándorfejérvári Úti Kollégium mellett található sportfelület felújítása, melynek rekonstrukciós munkálatai 2020. február-április során zajlottak.

A felújítás során a korábbi teniszpálya beépített kvarchomokkal töltött, úgynevezett multisport műfüves borítást kapott, mely korszerűbb és ergonomikusabb a gumiőrleményes megoldásokhoz képest. A használaton kívüli betonburkolatos sportfelület helyén pedig futball, röplabda, tenisz és aerobik foglalkozások tartására alkalmas műfüves, az új pályavilágításnak köszönhetően akár este is használható sportpálya jött létre.

A Nándorfejérvári Úti Kollégiumban egyébként 220 hallgató, köztük 120 szakkollégista lakik egyetemi tanulmányai idején, az új pálya azonban nemcsak számukra, hanem az egyetem dolgozóinak is biztosít teret a sportolásra.

A július elsején tartott megnyitón a pályaavató gálameccs kezdőrúgását a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár végezte el. Bódis József beszédének elején köszönetet mondott valamennyi felsőoktatási intézménynek és hallgatóiknak a vírushelyzet miatt elrendelt távolléti oktatás során tanúsított pozitív hozzáállásuk miatt. Ebben szerinte az ELTE élenjáró szerepet töltött be annak köszönhetően, hogy a digitális oktatás alapjait már korábban letette az intézmény, így ki tudta szélesíteni különböző területekre a kialakított gyakorlatot.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár 

Az államtitkár kiemelte a sport és testmozgás szerepének értékét az egyetemi közegben. „Természetesen egy egyetemre azért jönnek a fiatalok, hogy egy életpályát megalapozzanak, de az is fontos, hogy ezt milyen életminőségben, milyen egészséggel teszik – ebben a sport, a mozgás megkerülhetetlen” – mondta.

Scheuer Gyula kancellár arról beszélt, hogy a pályaátadásnak komoly szimbolikája van. „Azt is szerettük volna üzenni és jelképezni, hogy az ELTE vezetése készül a normál kerékvágásba való visszatérésre, és nem állnak le azok az apróbb munkák sem, amelyek később az ELTE közösségét, oktatóit és hallgatóit a mindennapokban kicsit jobban tudják támogatni és segíteni” – fogalmazott.

Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja köszöntő beszédet mond 

A kancellár beszédében arra is kitért, hogy a közösségépítésnek és a jövőbeli értelmiség alakításának fontos tere az ELTE rendkívül széles szakkollégiumi hálózata, melynek része a Nándorfejérvári Úti Kollégium is, ahol ősszel 400 millió forintos energiakorszerűsítési programot indítanak. Ennek lesznek olyan elemei, melyek a hallgatók kényelmét szolgálják, illetve olyanok is, amelyek az energiahatékonyságot növelik.

Hamar Imre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese

Hamar Imre rektorhelyettes, a BEAC elnöke úgy véli, hogy egészségmegőrző hatása miatt a sportnak is kiemelkedő szerepe van a vírus elleni küzdelemben. Az egyetemi sportélettel kapcsolatban megjegyezte: céljuk, hogy minél több hallgató minél jobb körülmények között tudjon sportolni, és ez a megnyitó is ezt a törekvést szolgálja.