Új színek a kémiában

Új színek a kémiában
11/30

2023. november 30. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, 0.83.) és online

11/30

2023. november 30. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, 0.83.) és online


A 2023. évi kémia Nobel-díjas felfedezésről Gyulai Gergő vegyész beszél az „Alkímia ma” sorozatban.

Amikor az anyagi rendszer mérete a nanométeres tartományba zsugorodik, sok esetben a kvantumhatások megjelenésével, a rendszer tulajdonságai jelentősen megváltozhatnak. A kvantumpontok különlegessége, hogy színük, fluoreszcenciájuk a méretüktől függően megváltozik. A három díjazott, Alexei Ekimov, Louis Brus és Moungi Bawendi úttörő munkájukkal bebizonyították ezen részecskék létezését, és forradalmasították előállításukat, megteremtve ezáltal az ipari felhasználás lehetőségét. Ma a kvantumpontok megvilágítják a képernyőket, fokozzák a LED lámpák fényét, és segítenek az orvosi diagnosztikában.

Gyulai Gergő vegyész, az ELTE Kémiai Intézet egyetemi adjunktusa; az előadásban a kvantumpontok tulajdonságait, múltját, jelenét és jövőjét mutatja be.

A kísérleti részt Seregélyes János kémia szakos tanár tartja.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán és a Youtube-on.