Újabb ELTE-s oktató a European Academy of Sciences and Arts-ban

2020.03.23.
Újabb ELTE-s oktató a European Academy of Sciences and Arts-ban
A rangos európai tudományos szervezet tagjai közé választotta Szalay Pétert, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Kémiai Tanszék professzorát.

Az 1990-ben létrehozott, kormányoktól független európai tudományos és művészeti társaság, az European Academy of Sciences and Arts 2020. márciusi közgyűlésén tagjává avatta Szalay Péter professzort. Az eseményre az elnökség tavaly őszi szavazása alapján került sor.

Szalay Péter Széchenyi-díjas magyar kémikus. 1986-ban okleveles vegyész végzettséget szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1986 és 1989 között doktori ösztöndíjas volt a Bécsi Egyetem Elméleti Kémiai Intézetében, itt szerezte meg doktori fokozatát is 1989-ben. Jelenleg az ELTE TTK Fizikai Kémiai Tanszék oktatója és az Elméleti Kémiai Laboratórium kutatója. Legfőbb kutatási területe a kvantumkémia, az elektronszerkezet-elmélet és a molekula spektroszkópia.

Az ELTE Természettudományi Karáról Szalay Péteren kívül Náray-Szabó Gábor és Kacskovics Imre professzorok a szervezet tagjai.

Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia 1990-ben alakult Felix Unger salzburgi szívsebész kezdeményezésére eleinte osztrák és bajor, majd a környező országok, később valamennyi európai ország elismert tudósainak és művészeinek bevonásával. Az akadémia bölcsészettudományi, orvostudományi, művészettudományi, természettudományi, társadalom-, jog- és közgazdaságtudományi, műszaki és környezettudományi és világvallások osztályokra tagozódik. Célja a tudományos és a társadalmi haladás elősegítése. A szervezetnek 32 Nobel-díjason kívül kétezer kiemelkedő munkásságú tudós és alkotó tagja van, főként Európából.

Forrás: ELTE TTK