Újra Lendületben

2018.01.08.
Újra Lendületben
Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása új Lendület kutatócsoportok létrehozására. A várhatóan rendelkezésre álló 800 millió forintból 16–18 új kutatócsoport kezdheti majd meg a munkát. Az alapkutatások mellett idén a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló, kiemelkedő eredményességű alkalmazott kutatásokat is támogatják.

A Magyar Tudományos Akadémia új, 2018–2023 közötti időszakra szóló pályázatán két kategóriában a 38, illetve a 45 évnél fiatalabb kutatók kaphatnak támogatást saját kutatócsoport létrehozásához. A pályázatok benyújtási határideje: 2018. január 31.  

Az alapkutatások támogatása mellett az alkalmazott tudományterületeken dolgozó fiatal kutatóknak is ismét lehetőséget kívánnak adni.

A Célzott Lendület kategóriában 45 év alatti, a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló kutatásokra vállalkozó szakemberek pályázhatnak 2018. február 15-ig. A támogatás legalább felének folyósítását olyan – Magyarországon legalább 2 éve bejegyezett, magyarországi székhellyel rendelkező – gazdasági társaságnak kell vállalnia, amely a magyar versenyszférában tevékenykedik. A kutatóknak szabadon publikálható eredményeket és – ezekkel összefüggésben – a támogató gazdasági társaság tevékenységéhez illeszkedő, konkrétan hasznosítható eredményeket kell megcéloznia.

A vissza nem térítendő támogatás minimális összege évi 25 millió Ft, maximális összege a Lendület I. kategóriában évi 50 millió Ft, a Lendület II. kategóriában évi 60 millió Ft lehet; a Célzott Lendület kategóriában a támogatás minimális összege az MTA és a gazdasági társaság részéről egyaránt évi 25-25 millió Ft, maximális összege pedig – a külső támogatások összegétől függően – az előbbi határoktól eltérhet.

A beérkező pályázatok elbírálása a Lendület program szigorú előírásai szerint, külföldi szakemberek bevonásával történik, kiemelt figyelmet szentelve az objektív elbírálás szempontjainak. Az alkalmazott tudományok területén benyújtott pályázatoknál fontos szempont lesz a gyakorlati megvalósíthatóság. Ezt többek között az ipari partner igazolja támogatásának felajánlásával.

A pályázatokat angol (humán- és társadalomtudományi pályázatokat angol vagy magyar) nyelven lehet benyújtani a Lendület elektronikus pályázati rendszeren keresztül.  A pályázathoz mellékelni kell az egyetem rektorának és gazdasági vezetőjének befogadó nyilatkozatát.

Az ELTE kutatóhellyel pályázatot benyújtani kívánó kutatókkal Szalay Péter tudományos rektorhelyettes személyesen egyeztet. Ennek legkésőbb január 20-ig meg kell történnie. Az időpont-egyeztetésben Kalocsay-Török Hajnalka tud segíteni.

A Magyar Tudományos Akadémia 2009 januárjában hirdette meg a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott Lendület programot. A program célja – a kiválóság és a mobilitás együttes támogatásával – az akadémiai és felsőoktatási intézményekben folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről hazahívásával, illetve itthon tartásával. A kezdetek óta az MTA csaknem 19 milliárd forintos támogatásával 143 kutatócsoport jött létre – közülük 79 az MTA kutatóintézet-hálózatában, 64 pedig az egyetemeken. Jelenleg 76 Lendület kutatócsoport működik: 35 akadémiai intézményben, 41 pedig hazánk valamelyik egyetemén.

Pályázati felhívás

Forrás: MTA

Illusztráció: Profimédia