Ulysses-inspirációk Szombathelyen

2022.06.14.
Ulysses-inspirációk Szombathelyen
Idén is minifesztivállal tisztelegnek James Joyce ír író előtt a város lakói: az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói is kiállítanak június 16–17-én a Bloom-napon.

A Bloomsdayt világszerte június 16-án tartják annak apropóján, hogy Joyce világhírű regénye, az Ulysses ezen a napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban. A történet egyik főhőse, Leopold Bloom a regény szerint Szombathelyen született, és a kutatások alapján alakjában felismerhető Joyce egy hasonló nevű, a Vas megyei városból származó ismerőse. Bloom szülőházának nevezi meg a Fő tér 41-es számú házat. Az épület falából ma James Joyce szobra "lép ki" meghökkentve az arra járó idegeneket.

Szombathelyen 1994 óta rendeznek Bloom-napot. Idén a rendezvény jelentőségét növeli, hogy megjelenésének centenáriumát is ünnepli a világhírű regény. A város a kerek évfordulóra nagyszabású programokkal készül: a Rákóczi utca a Leopold Bloom sétány nevet kapja ez időre, és gigantikus falfestmények is készülnek a regény 3. és 4. fejezetéből. A programon Ronan Gargan, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete is megjelenik.

Az ünnepi hangulat megteremtésében hagyományosan szerepet vállalnak az ELTE szombathelyi diákjai is. Június 16–17-én a Vizuális Művészeti Tanszék másodéves és végzős hallgatói Ulysses-inspirációk címmel állítanak ki a Schrammel Múzeum földszintjén, a megnyitó június 16-án 15:30-kor lesz.

A kortárs művészeti fesztivál keretében Szentgyörgyvári Ivett végzős képalkotás szakos hallgató is bemutatja illusztrációit a regényhez, a Betűarcok című szabadtéri tárlat a Rákóczi utcában tekinthető majd meg.

Részletes program

Fotó forrása: köztérkép/mapublic