UNI-ECO

UNI-ECO

UNI-ECO: Gyakorlati és közösségi megoldások az egyetemek fenntartható innovációjához

A fenntarthatóság a modern társadalmak egyik legfontosabb problémája. Napjainkban mindennél fontosabbá válik életstílusunk átalakítása a környezet megóvása érdekében, amint ez az ENSZ 2030-ra elérendő Fenntartható Fejlődési Céljaiban is megjelenik. Ezek közül az „Oktatás a fenntartható fejlődésért” az oktatást látja kulcsfontosságúnak a jövő felelős megtervezésében.

Az UNI-ECO projekt arra a kihívásra kíván választ adni, hogy hogyan lehet beépíteni a társadalmi és a környezeti fenntarthatóságot a modern egyetemi létbe. A két alapvető célkitűzésünk, hogy fenntarthatóvá tegyük a campusokat és támogassuk a hallgatókat és dolgozókat a fenntarthatóvá válásban.

Az alulról felfelé építkező megközelítés azt jelenti, hogy ezt az átalakulást az egyes campusok alapjától kell indítani, egyrészt a campus szükségleteire, másrészt a lehetőségeire összpontosítva, az összes lehetséges szereplő bevonásával.

Amellett, hogy a projektben kifejlesztünk környezetbarát gyakorlatokat az egyetemeken, egy innovatív módszertant is létrehozunk, amit más felsőoktatási intézmények is beépíthetnek a stratégiai terveikbe.

Az UNI-ECO részletes céljai:

  • Tudatosság és érzékenyítés a fenntartható innovációról a felsőoktatási intézményekben. A dolgozók és a hallgatók bevonásával a projekt után is fejlődni fog a fenntarthatóság.
  • Együttműködés partneregyetemekkel és más intézményekkel a jó gyakorlatok kicserélésére, a hallgatóktól és dolgozóktól érkező innovatív ötletek megvalósítása.
  • Living Labs: e-learning platform kifejlesztése a fenntartható innovációról és a környezetvédelemről, valamint hallgatóktól és dolgozóktól érkező fenntartható projektek közös megvalósítása.

A fenntarthatóság problémájának átfogó megértésével, a közvetlen tényezők (az intézmény és az emberek) teljes bevonásával és megoldásokba történő átalakításával az UNI-ECO projekt célja az egyetemi közösség felfogásának és viselkedésének megváltoztatása.

Partnerek

University of Montpellier, Franciaország

CESIE, Centro studi e iniziative europeo, Olaszország

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyarország

Trinity College Dublin, Írország

University of Barcelona, Spanyolország

UNIMED – Mediterranean Universities Union, Olaszország

University of Utrecht, Hollandia

További információk

Az UNI-ECO projekt angol nyelvű hivatalos honlapja