Uniós elismerés a BIOMAPS-nek

2024.02.05.
Uniós elismerés a BIOMAPS-nek
Az EU Erasmus+ Irodája „jó gyakorlat” minősítést adományozott az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet részvételével lezajlott Biographical map library of European authors projektnek.

A projekt 2020 és 2023 között zajlott le Spanyolország, Portugália és Magyarország, illetve az EUROGEO (European Association of Geographers) együttműködésével. A munka során online multimédiás bemutatók (úgynevezett "storymap"-ek) készültek minden résztvevő ország 15 fontos írójának és költőjének életéről és műveiről, az interaktív tananyagokat a középfokú oktatásban lehet hasznosítani. A projektben magyar oldalról a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet vettek részt.

Az értékelésben a zsűri méltatta, hogy a projekt hatékonyan irányítja rá a figyelmet az irodalom (mint az európai kulturális örökség része) társadalmi értékére, innovatív digitális módszerekkel segíti a tanulók nyelvi, kommunikációs, digitális és térbeli kompetenciáiának fejlődését, az elkészült produktumok pedig széles körben felhasználhatók lesznek a középfokú oktatásban.

A résztvevők reményei szerint a munka 2024 októberétől kutatási projektként folytatódhat az Erasmus+ program szervezetek és intézmények közötti együttműködéseket támogató KA2 pályázati kategóriájában. A BIOMAPS projekt egyébként 2023 szeptemberében elnyerte a Spanyol Földrajzi Társaság által adományozott "Legjobb innovációs projekt a földrajzoktatásban" díjat is.