ÚNKP-zárókonferencia 345 előadással

2022.08.31.
ÚNKP-zárókonferencia 345 előadással
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Új Nemzeti Kiválóság Programmal 2016 óta kiemelt támogatója az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóinak és oktatóinak. A 2021/2022-es tanév intézményi ösztöndíjasai 2022. augusztus 31-én 32 szekcióban mutatták be kutatási eredményeiket társaiknak és a nagyközönségnek.

Az Új Nemzeti Kiválósági Programot a tudományos utánpótlás megerősítése, a tudományos életpálya vonzóvá tétele, a kiváló oktatók, kutatók pályán és itthon tartása, illetve az egyetemek tudományos teljesítményének ösztönzése céljából hozta létre a magyar kormány. A program keretében a kiváló, kutatási tevékenységet végző felsőoktatási hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók ösztöndíjban részesülnek, a fogadó felsőoktatási intézmények pedig kutatási-működési támogatást kapnak.

A 2021/2022-es program zárásaként az ELTE konferenciát szervezett, amelyen az ösztöndíjasok bemutatták, milyen eredményekre jutottak munkájuk során. Az online rendezvényen 345 előadás hangzott el, 32 párhuzamosan zajló szekcióban. Az előadások felölelték a humán tudományokat, az állam- és jogtudományokat, a természettudományokat és az informatika tudományt, a társadalomtudományokat, valamint a pedagógiai és pszichológiai tudományt, bemutatták a legújabb tanulás- és tanításmódszertani, tudástechnológia eredményeket.

Az online konferenciát Sziklai Péter egyetemi tanár, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese nyitotta meg. Mint köszöntőjében elmondta,

az ösztöndíjasok előadásai az egyetem tudományterületi sokszínűségét tükrözik.

Az ÚNKP a kutatói pálya első szakaszában jelentős támogatást nyújt, aminek köszönhetően a hazai kutatói utánpótlás esélyei jelentősen javulnak. Az országnak fontos, hogy kiváló elméi a kutatói pályáján maradjanak – tette hozzá a rektorhelyettes –, ehhez járulnak hozzá az ÚNKP célkitűzései.

Kóczián Lilla, az ÚNKP intézményi koordinátora beszámolójában felidézte, hogy a több mint 800 beadott pályázatból 345 nyert 5, 6, 7, 10 vagy 12 hónapra szóló ösztöndíjat, amely az alap-, mester- és doktori képzésben tanulók számára havi 100 ezer forint, a doktorvárományosok, posztdoktorok és Bolyai-ösztöndíjasok számára havi 200 ezer forintot jelentett a tanévben, összesen közel 500 millió forint értékben. A kiutalt ösztöndíjak mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium 4 milliárd forintos keretéből az ELTE további intézményi támogatásban is részesült. A nyertes hallgatók közül 28-an a Tehetségre fel!, elsőéveseknek szóló pályázaton nyertek, mellettük 25 alap-, 59 mester-, 128 doktori képzésben lévő, 29 doktorvárományos, 25 posztdoktor és 52 Bolyai-ösztöndíjas kutathatott a támogatással.

Az előadások az egyetemen folyó kutatói tevékenység széles skáláját fedték le. A résztvevők vitázhattak a kattintásvadász indexképekről és a hozzájuk fűződő szövegekről, a fogyatékkal élő emberek magyarországi helyzetéről, a területfejlesztési támogatások nemzetközi jogi kérdéseiről éppúgy, mint a változó munkahelyi környezetben a megtartásmenedzsment technikáiról, a csillagászati térben előforduló gyökök előállításáról vagy az 1919–1921-es földosztásokról.

Az előadásokat a pályázati időszak utolsó napján rögzítették, valamennyi nyilvános és visszanézhető az alábbi linken, ahol a konferencia absztraktfüzete is megtalálható.