Ünnepel az ELTE Természetrajzi Múzeum

2022.03.17.
Ünnepel az ELTE Természetrajzi Múzeum
Húsz éve nyíltak meg a Lágymányosi Campuson a mai múzeum első kiállításai: a jubileum alkalmából rendezvénysorozat indul a gyűjtemények bemutatására.

Az ELTE Biológiai és Paleontológiai Gyűjteménye és az Ásványtár 2001-ben költözött a Trefort-kertből Lágymányosra. A kiállításokat 2002. június 18-án avatták fel, a 2004-ben hivatalosan is megalapított Természetrajzi Múzeum később Matematikai Gyűjteménnyel bővült. 

A Biológiai és Paleontológiai Kiállításon – más biológiai jellegű gyűjteményektől eltérően – a növényi és állati kövületek, illetve jelenleg is élő növények és állatok preparátumai az evolúció rendje szerint kerülnek bemutatásra, emellett antropológiai és anatómiai készítmények és kutatási eszközök is összerendezetten láthatók. Az Ásványtár értékét az egyedi darabok mellett az anyag tudományos szempontú rendezettsége és a kutatásokban betöltött jelentős szerepe emeli. 

Az évfordulóra a Múzeum rendezvénysorozattal készül, amelynek keretében mind az egyetemi polgárok, mind a külső érdeklődők alaposabban megismerhetik e különleges gyűjteményeket. A programsorozat gerincét négy tavaszi esemény alkotja: március 26-án, április 23-án, május 14-én és június 11-én (szombaton) 15‒19 óra között különleges programokkal és ingyenes belépéssel várja a látogatókat az Ásvány- és Kőzettár, a Biológiai és Őslénytani Kiállítás és a Matematikai Gyűjtemény is.

Az ünnepi időszak magába foglalja a Múzeum szokásos nagyrendezvényeit is, így a Múzeumok Majálisát (május, Magyar Nemzeti Múzeum), illetve az országos szervezésű Múzeumok Éjszakáját (június 25., ez utóbbi rendezvény belépőjegyes).

A múzeum elérhetősége: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C

Az első rendezvény 2022. március 26-án lesz, a programról az alábbi linken tájékozódhat.