Ünnepi rajzpályázat

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága ünnepi rajzpályázatot hirdet a magyar címer és zászló megünneplésére a világban bárhol élő, magukat magyarnak valló diákok és egyetemisták számára.

A pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, illetve a székely zászlót a rajz, a grafika, a kollázs illetve a festészet bármelyik (monochrom vagy színes) technikájával megjelenítheti, azt valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi esemény kontextusában ábrázolva. A pályamunkák beérkezési határideje 2015. március 5. A hat életkori kategória első három legjobbnak ítélt pályamunkájának alkotóját tárgy- illetve könyvjutalomban részesítik. A pályázat szakmai zsűrijének elnöke Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A díjak és elismerések ünnepi keretek között történő átadására 2015. március 16-án kerül sor.

A zászlók és a címerek egy közösség és annak összetartozásának fontos jelképei. A jelenleg is használatos vízszintes sávokban elrendezett, piros-fehér-zöld színű lobogó és nemzeti címer – a nemzeti színről és ország címeréről szóló 1848. évi XXI. törvénycikk által – az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején került használatba és elfogadásra, ezért a magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer megünneplésének emléknapjául március 16-át jelölte ki.

Részletes kiírás

2015.02.17.