Űrtudományi képzés indul az ELTE-n

2022.08.16.
Űrtudományi képzés indul az ELTE-n
Az UniSpace program keretében az űrtudomány és űrtechnológia, az űrélettan és táplálkozás, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjaival foglalkoznak a hallgatók.

A Magyar Űrstratégia célkitűzéseivel összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy az UniSpace program keretében négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson. Az ELTE Természettudományi Kar 7 egyetemmel együttműködésben indít űrtudományi szakember képzést.

A program keretében az Űrtechnológiai szakember képzési programot a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem 11 egyetemmel együttműködésben, az Innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakember képzési programot a Debreceni Egyetem 9 egyetemmel együttműködésben, a Világűrpolitikai tanácsadó képzési programot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 10 egyetemmel együttműködésben indítja.

A képzések háromfélévesek, az első szemeszter közös, azaz a hallgatók minden tudományterület releváns alapismereteit elsajátíthatják (űrtudomány- és technológia alapjai, űrélettan és táplálkozás, nemzetközi jog és űrgazdasági alapok). A második és harmadik szemeszterek képzésenként, tudományterületenként mélyítik el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket. Emellett a hallgatók e szemeszterek során is áthallgatnak a többi szakirányra. 2024-re az UniSpace Program keretében megszerzett oklevéllel rendelkező szakemberek a hazai és a nemzetközi térben is unikális, versenyképes tudásra tesznek szert, amely a munkaerőpiacon egyedülálló elhelyezkedési lehetőséget biztosít számukra – legyen szó a köz- vagy a magánszféráról.

A képzés célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az űrtudomány alapjaival és alkalmazásaival. A közös modulra épülő két félév során levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók asztrofizikát, űrfizikát, űrkémiát, megismerkednek a távérzékelés és az űridőjárás alapjaival, releváns űrbiztonsági kérdésekkel és a mesterséges intelligencia alkalmazásával az űrkutatásban. Az ELTE űrtudományi szakember szakirányú továbbképzésének szakfelelőse Lichtenberger János, az ELTE Űrtudományi és Geofizikai Tanszék professzora. A szakról további információk a Természettudományi Kar Tanulmányi Hivatalának oldalán elérhetők

A UniSpace Konzorcium szakmai partnerei a programot felügyelő és irányító Külgazdasági és Külügyminisztérium; a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szaktárcája, valamint a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartójaként a Miniszterelnökség.

A képzésre műszaki  természettudomány vagy informatika területen szerzett, legalább BSC diplomával 2022. szeptember 2-án 18 óráig lehet jelentkezni, a felvételi beszélgetésekre várhatóan 2022. szeptember 79. között kerül sor.