Üzleti ismeretek a gyakorlatban

2022.05.18.
Üzleti ismeretek a gyakorlatban
Ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös képzésének első köre.

A két féléves, szabadon választható kurzus segítségével a hallgatók stratégai szemlélettel rendelkező vállalkozóvá vagy cégvezetővé válhatnak, ehhez az ELTE SEK által biztosított magas színvonalú elméleti képzés mellé aktív vállalkozóktól szerezhetnek magabiztos gyakorlati ismereteket. A kurzus során képet kapnak a cégalapítással és a vállalkozás működtetésével kapcsolatos buktatókról, illetve azok megoldási lehetőségeiről. Az első félév elméleti előadásai után a második szemeszterben az oktatók mentorként segítik a hallgatók munkáját, akiknek csapatokat alkotva egy-egy projektfeladatot kell megoldaniuk, majd a félév végén azt szakmai zsűri előtt bemutatniuk.

A képzés csaknem 100 résztvevőjének többsége közgazdásznak tanul, de sok tanárszakos és gépészmérnök hallgató is felvette a tárgyat. A hallgatók tizennégy változatos témájú munkát dolgoztak ki, ezek között voltak turizmushoz és a hallgatói léthez kapcsolódó vállalkozási elképzelések, új termékek létrehozásával és értékesítésével kapcsolatos ötletek, valamint digitális eszközök felhasználására vonatkozó új módszerek is. Az eredményhirdetését május 11-én tartották az ELTE SEK Dísztermében, ahol a hallgatókat Cseri József, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke köszöntötte. A tantárgyat sikeresen teljesítő egyetemisták tanúsítványt vettek át, majd a zsűri által legjobbnak ítélt projekteket megvalósító csapatok és mentoraik díszoklevelet kaptak.

Ezek a projektek kulcsfontosságúak a Savaria Egyetemi Központ számára, hiszen segítségükkel még hatékonyabban képes reagálni a munkaerőpiac kihívásaira – mondta beszédében Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa. A kamara azért vállalt szerepet a tantárgy létrehozásában és megvalósításában, mert a vállalkozók támogatásának fontos eleme a munkaerő-utánpótlás biztosítása – fogalmazott Kovács Vince, a VMKIK elnöke. Varga Imre egyetemi docens, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék vezetője emlékeztetett a képzés országos viszonylatban is egyedülálló voltára, míg László Győző, Szombathely alpolgármestere azt emelte ki, hogy a SEK mindig élen járt az innovatív megoldások alkalmazásában, amelyek révén a hallgatók versenyelőnyre tehetnek szert a munka világában.

A SEK és a VMKIK együttműködésével indított kurzust 2022 szeptemberében újra meghirdetik a hallgatók számára.

Forrás: ELTE SEK