V. Tudománykommunikációs Verseny

2023.03.09.
V. Tudománykommunikációs Verseny
Az ELTE Tudománypolitikai Iroda felhívására az Új Nemzeti Kiválóság Program és a Kooperatív Doktori Program ösztöndíjasai jelentkezhetnek négy kategóriában és két korcsoportban.

A verseny célja, hogy a nyílt tudomány (open science) elve mentén a tudományos eredményeket a szélesebb közönség is megismerhesse. A felhívásra olyan művekkel lehet pályázni, amelyek az ÚNKP és a KDP keretében végzett kutatások legfontosabb kérdéseiről és eredményeiről szólnak, emellett népszerűsítik a kutatói pályát is. Készítésüknél fontos szempont, hogy üzenetük a tudományok iránt érdeklődő, ám laikus közönség számára is informatív és figyelemfelkeltő legyen.

A versenyre junior korcsoportban ÚNKP Tehetséggel fel!, alapképzéses és mesterképzéses ösztöndíjban részesülő hallgatók, senior korcsoportban pedig KDP ösztöndíjban részesülő doktori hallgatók, ÚNKP doktori hallgatók, doktorvárományosi, posztdoktori vagy Bolyai+ támogatásban részesülő ösztöndíjasok nevezhetnek a következő kategóriákban:

Tudománykommunikációs hír/cikk és a hozzá tartozó közösségimédia-poszt, amelynél a cikk hossza szóközökkel együtt 1500-3000 karakter, a poszt felépítése pedig 1 mondat és a hozzá kapcsolódó Facebook- vagy Instagram-fotó.

Tudománykommunikációs videó vagy podcast és a hozzájuk tartozó közösségimédia-poszt, amelynél a videó legfeljebb két perc hosszú és a Youtube-on elérhető (akár nem nyilvános, csak a link ismeretében elérhető tartalomként). Podcast esetében 6-10 perces munkákat várnak Mp3-formátumban (podcasttel két, ugyanazon korcsoportba tartozó ösztöndíjas közösen is pályázhat). A posztok itt is egy mondatból és a hozzájuk tartozó fotóból állnak.

A tudománykommunikációs TikTok minivideó vagy Insta-story minivideó esetében 30 másodperces hossz a maximum, az Insta-sztorikat emellett összefoglalóba kell helyezni, hogy 24 óra elteltével is elérhető maradjon. A pályaműhöz ebben a kategóriában is csatolni kell az alkotáshoz kapcsolódó posztot (1 mondat + 1 fotó).  

A tudománykommunikációs mém kategória pályamunkáit JPG, GIF vagy PDF formátumban kell leadni, a kapcsolódó poszt szövege itt is legfeljebb 1 mondat lehet.

A pályaműveket legkésőbb 2023. május 31. éjfélig kell beküldeni e-mailben. Az értékelést szakmai bírálók végzik, az értékelési szempontok között szerepel a közérthetőség, a figyelemfelkeltés, a téma érdekessége, az információátadás minősége.

A versenyre beérkező legjobb pályaműveket az ELTE közzéteszi a honlapján, korcsoportonként és kategóriánként a legkiemelkedőbb alkotások készítőit oklevélben és ELTE-s jutalomban részesíti. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt tartalmak szponzorált megjelenési lehetőséget kapnak az ELTE közösségimédia-felületein és YouTube-csatornáján.

A 2022-es IV. Tudománykommunikációs Verseny nyertes alkotásai ITT tekinthetők meg.