Változatosság a nyelvtanulásban

Változatosság a nyelvtanulásban
11/28

2023. november 28. 11:00

ELTE SEK Díszterem (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4., A ép.)

11/28

2023. november 28. 11:00 -

ELTE SEK Díszterem (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4., A ép.)


Lukács Ágnes a Magyar Tudomány Ünnepe keretében előadást tart a nyelvtanulásról tart az életkori különbségek és fejlődési zavarok tükrében. 

Az anyanyelv elsajátítása és a nyelvtanulás több kognitív képesség hatékony együttműködésére épül: kulcsszerep jut benne emlékezeti és tanulási folyamatoknak, a végrehajtófunkcióknak és a mentalizációs képességeknek is.

Az előadó először bemutatja a statisztikai tanulás, a verbális munkamemória, a végrehajtófunkciók és a mentalizációs képességek gyerekkortól időskorig megfigyelhető életkori változásait, majd számba veszi ezek következményeit a nyelvtanulási hatékonyság életkori változásaira nézve. A kutató ezt követően a fenti képességek mentén felrajzolja olyan fejlődési zavarok (nyelvfejlődési zavar, diszlexia, autizmus spektrum zavar, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) kognitív profiljait, amelyekben az anyanyelv elsajátítása jellegzetes módon és eltérő okokból sérül. Mindkét területet saját kutatási eredményei alapján járja körül, ismertetve, hogy a nyelvi működés szempontjából releváns kognitív funkciók eltérései hogyan magyarázzák a nyelvi képességek eltérő mintázatait tipikus és atipikus fejlődésben.

Lukács Ágnes a BME Kognitív Tudományi Tanszék egyetemi tanára, a BME Pszichológia Doktori Iskola és az MTA-BME Lendület Nyelvelsajátítás Kutatócsoport vezetője. Pszichológus és nyelvész. Kutatási területei: nyelvelsajátítás, nyelvfeldolgozás, a nyelvi, emlékezeti és tanulási folyamatok kapcsolatának vizsgálata, készségtanulás, a megismerőfunkciók fejlődési és szerzett zavarai.

Kép: BME