Városok és vulkánok

2014.09.25.
Városok és vulkánok
2014. szeptember 9–13. között, az indonéziai Jáva szigetén rendezték a „Cities on Volcanoes 8” nemzetközi vulkanológiai kongresszust. E rendezvény a vulkanológia egyik legfontosabb, kétévenként megrendezett vándorkonferenciája, amelynek mindig olyan város ad otthont, mely aktív vulkán lábánál települt. A konferencián hazánkat és tágabb régiónkat – az NKA és az ELTE TTK támogatásával – Karátson Dávid, a Természetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára képviselte.

A konferencián mintegy 40 országból 500 kutató vett részt, kiemelt témája az indonéziai Merapi aktív tűzhányó jelentette állandó veszély kezelése volt: az ismeretek oktatásával, a megfelelő felkészüléssel, valamint a hatékony információáramlásról számos előadás szólt. A jávai vulkánnal azért is foglalkoztak hangsúlyosan, mivel a 2010-es kitörésben csaknem 400 ember veszítette életét. A konferenciaközi kirándulás a tűzhányó lábánál megfigyelhető vulkáni képződményeket, illetve a részben már újjáépített falvakat is meglátogatta, néhány kutató pedig – köztük Karátson is – a 2950 méter magas Merapi aktív kráteréhez is feljutott.

Karátson Dávid tudományos tevékenységét – külföldi tűzhányók tucatjainak megismerése közben – a Kárpátok vulkáni hegységeiben, döntően Magyarországon folytatja. A konferencián ezúttal két, aktív területen folyó kutatását mutatta be hazai és külföldi kollégáival Santorini (Görögország) és Gran Canaria (Kanári-szigetek, Spanyolország) vulkáni fejlődéséről (Karátson, D., Gertisser, R., Telbisz, T., Vereb, V., Nomikou, P.: Volume estimate of the pre-Minoan intracaldera island: a photo-statistical study of the Minoan deposits, Santorini,Greece, illetve Favalli, M., Karátson, D., Yepes, J.:Reconstruction of subsequent volcanic edifices on Gran Canaria using planeze-based morphometry).