Vasárnapi séta a Füvészkertben

2017.06.29.
Vasárnapi séta a Füvészkertben
Az ELTE botanikus kertje az Alumni Kártyával rendelkezők számára állandó, 20% kedvezményt biztosít a belépőből, ezen felül minden évben egyszer ingyenes szakvezetést tart: erre először 2017-ben, június 25-én, vasárnap délelőtt került sor.

Papp László botanikus, a Füvészkert munkatársának hozzáértő vezetésével közel harmincan indultunk a sétára. Miután meghallgattuk a Füvészkert történetét (Közép-Európa legrégebbi botanikus kertjeként 1771-től működik), Papp László végigkalauzolt bennünket a kerten, amely 1960-től természetvédelmi terület, ahol ma körülbelül háromezer fa és cserje található, valamint több, 19. századi épület is található. A séta első állomása a parkban található barokk stílusú kastély volt. A Festetics-család egykori vadászkastélyát – amelybe Mátyás-korabeli köveket is beépítettek, de valószínűleg római kori alapokon áll – szeretnék felújítani, és a tervek szerint egy botanikai múzeumot alakítanának ki, gyerekek számára interaktív résszel. A kastély mellett megcsodáltuk a bonsai gyűjteményt, majd a bambuszerdőn és az ázsiai kerten át a Pálmaházhoz érkeztünk.

A Pálmaházat 1865-ben adták át, 2011-ben felújították, és ma több ezer trópusi és szubtrópusi növénynek ad otthont. A gyógynövénykert ismertetése után következő állomásunk a Victoria-ház volt – amely az országban ma is az egyetlen, és már 1893 óta fogadja a látogatókat. Itt láthattuk a híres amazóniai tündérrózsát, illetve kisebb paraguay-i rokonait. A figyelemreméltó orchidea- és kaktuszgyűjtemény megtekintése után pedig lehetőség nyílt kérdésfeltevésre is.

A dolgozóbarát – hétvégi – időpontnak köszönhetően minden korosztály képviseltette magát és Egyetemünk szinte összes karáról érkeztek alumnusok.

A sétáról remek recenzió olvasható a Magyar Hírlap június 28-i számában, illetve online.

„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozatunk az őszi félévben folytatódik, a következő helyszínért és időpontért figyeljék híradásainkat!

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert 2017. június 25.

Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert 2017. június 25.

0

/

0

0

/

0