Velünk élő múlt

Velünk élő múlt
06/20

2021. június 20. 16:00

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

06/20

2021. június 20. 16:00 -

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)


Egyetemtörténeti séta BTK-s szakvezetéssel a történelmi emlékhelyként nyilvántartott Trefort-kertben.  

A Trefort-kert az újkori magyar felsőoktatás egyik legfontosabb helyszíne, nevét az egyetemi campus létrehozását támogató Trefort Ágoston kultuszminiszter után kapta. A kert ekkor még az egy karon folyó bölcsészet- és természettudományi, valamint kis részben az orvosi és állatorvosi képzésnek adott helyet, majd négy évtizeden át a Műegyetem is itt működött. A hálás utókor 1904-ben szobrot emelt Trefort Ágostonnak a campuson, melyet tiszteletére Trefort-kertnek neveztek el. A kert a 19. század utolsó harmadától a mai napig a magyar felsőoktatás egyik fontos színtere, jelenleg az ELTE BTK található itt. 

A kertben legutóbb az egykori Fizikai Intézetet, Eötvös Loránd világhírű kísérleteinek helyszínét avatták emlékhellyé. 

A vezetett séta során az érdeklődők nem csak az ELTE Bölcsészettudományi Kar múltjába nyerhetnek bepillantást, de megismerhetik az itt található épületek, emlékművek történetét, valamint a területhez kapcsolódó forradalmi tevékenységeket és különleges emberi sorsokat is.

A vezetést Kósa-Grimm András Kristóf és Schlay Georgina történészek tartják. A séta 16.00-kor indul a Múzeum körúti bejárattól.

Regisztráció (kötelező!) 
Emlékhelyek napja 2021