Virágzik a japáncseresznye

2020.04.16.
Virágzik a japáncseresznye
Budapesten április 18–19-re jósolták a meteorológusok az ELTE Füvészkertjében a szirombontást, de a koronavírus-járvány miatt a hagyományos Sakura ünnep most elmarad.

A meteorológusok már januárban előre jelzik, mikorra várható a cseresznyevirágzás Japánban. A virágzás kezdetét idén a déli országrészben március közepére tették, a teljes virágba borulást Tokióban például március 27-re jósolták. Az északabbra fekvő területeken mindig később érik el teljes pompájukat a fák, Hokkaidón például május elejére várták a virágözönt. A természet azonban idén korábban jelezte a tavasz eljöttét, mint ahogy jósolták: a déli területeken a vártnál már jó néhány nappal korábban rózsaszín ruhát öltöttek a cseresznyefák.

A virágzás korai kezdetét a szakemberek szerint a magasabb átlaghőmérséklet okozza, az ősz és a tél enyhébb volt, a tavasz is melegebb a szokásosnál a szigetországban. A japán fővárosban 2013 óta folyamatos felmelegedést észlelnek.

A Sakura, azaz a cseresznyevirágzás Japán kiemelt nemzeti ünnepe, a tavasz érkezését, az új évszak beköszöntét hirdeti. A virágzás körül kialakult japán szokás a hanami, amikor a családok, barátok, szerelmespárok kivonulnak a szabadba, piknikeznek, sétálnak, és élvezik a természet feléledését.

A cseresznyefák látványának megcsodálására az ELTE Füvészkert is hosszú évek óta lehetőséget ad. Itt a közel két hónapos japán virágzás közepén borulnak általában virágba a cseresznyefák. Ezt idén április 18–19-ére várták, ekkorra tervezték a Sakura ünnepet is a szokásos programokkal – ez azonban a járvány miatt most elmarad. A természet ébredését most a Füvészkert Facebook-oldalán követhetjük, ahova naponta tesznek fel újabb és újabb képeket a tavaszi kertről. 

Virágzik a japáncseresznye Szombathelyen is. Az egyetemi campus környékén rózsaszínbe fordult fákról az ELTE SEK munkatársai készítettek képeket.