VírusRadar mobilalkalmazás

2020.09.23.
VírusRadar mobilalkalmazás
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kéri, hogy az applikáció letöltésével segítsük a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi kontaktkutatását. Az alkalmazás használata biztonságos, letöltése önkéntes és ingyenes. 

A VírusRadar a mobiltelefonok bluetooth kapcsolatát felhasználva rögzíti az alkalmazást a háttérben futtató készülékek közötti találkozásokat. Ennek feltétele, hogy az eszközök legalább 20 percig tartózkodjanak egymás legalább 2 méteres közelében. Az applikáció nem telefonszámot, hanem álnevesített azonosító kódot rögzít. Ha a járványügyi hatóság egy felhasználóról megállapítja, hogy fertőzött, az adott személy az alkalmazás segítségével beküldi egy központi szerverre a készülékében az elmúlt két hét során eltárolt találkozásokat. A kontaktokat az illetékes járványügyi szakemberek egy ügykezelői felületen keresztül feldolgozzák, a beazonosított kontaktszemélyek a kinyert telefonszámokon keresztül kapnak értesítést teendőikről.

Az applikáció használatával gyorsabban meg lehet találni a további lehetséges fertőzötteket a kutatási eljárás során, így hamarabb szerezhetnek információt az esetleges fertőződés veszélyéről. Letöltése és az adatok megosztása a felhasználók számára önkéntes és ingyenes. Az alkalmazás sem hely, sem pontos idő adatokat nem tárol. Az általa rögzített, titkosított bejegyzések a két készülék azonosítóját (tehát nem telefonszámot), az egymás közelében eltöltött időtartamot és távolságot jelenítik meg. Ezeket az adatokat is kizárólag a járványügyi hatóság kaphatja meg, csak akkor, ha ezt a fertőzöttnek bizonyult felhasználó engedélyezi.

A VírusRadar a Google Play áruházból tölthető le, jellemzőiről, működéséről további hasznos információk érhetők el a www.virusradar.hu oldalon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kéri, hogy használjuk minél többen az applikációt, így védve saját egészségünket és veszélyeztetett rokonainkét, ismerőseinkét, Magyarország működőképességét.