Víz után szimatol a Puli a Holdon

Víz után szimatol a Puli a Holdon
10/15

2020. október 15. 17:00 - 19:00

online

10/15

2020. október 15. 17:00 - 19:00

online


Oberfrank Robin, az ELTE TTK fizikus hallgatója tart előadást  "Az atomoktól a csillagokig" sorozatban.

A Hold demokratizálásának magyar forradalmárai, a Puli Space Technologies csapat tagjai, elhozták a NASA "Honey, I Shrunk the NASA payload" (Drágám, összepréseltem a NASA rakományát) című kihívásának fődíját egy holdi környezetben működtethető, extrém kicsiny vízkereső műszer tervével.

A csapat egyik tagja, Oberfrank Robin előadásában bemutatja, miért fontos vizet keresni a Holdon. Hogyan lehetséges ezt három darab, speciálisan átalakított kamera segítésével, fény helyett neutronsugárzást mérve megtenni? Milyen problémák merülnek fel egy ilyen fejlesztés során, és hogyan is oldja meg ezeket egy lelkes önkéntesekből álló csapat?

A tizennegyedik éve futó Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.