Vizsgaközpont nyílt a Gazdaságtudományi Karon

2021.11.03.
Vizsgaközpont nyílt a Gazdaságtudományi Karon
A 21. századi igényekre reflektáló létesítmény évi 200.000 online számonkérést tesz lehetővé megfelelően kontrollált körülmények között: speciális technikai felszereltségével és működtetési koncepciójával nemcsak az ELTE-n, de a teljes hazai felsőoktatásban is újdonság. 

A most megnyíló létesítmény új korszakot indíthat a felsőoktatásban – mondta Andor György dékán a hivatalos nyitóünnepségen 2021. november 3-án. – Tudáshoz az egyetemeken ma már több úton is hozzá lehet jutni, az ELTE gazdasági képzésének sikere is nagyban köszönhető annak, hogy a hagyományostól eltérő utakat beépítette képzési rendszerébe. A számonkérés átalakítása azonban váratott magára. A pandémia végül felgyorsította a folyamatot, és az ELTE-nek néhány hónap alatt sikerült kialakítani egy létesítményt, ahol a vizsgáztatás újszerű módon, egyedülálló technikai feltételekkel valósulhat meg – tette hozzá.

A felsőfokú oktatás megújulására hívta fel a figyelmet György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára is. Az új rendszer révén az ELTE zöldebb és takarékosabb lett, miközben a legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelő, korszerűen kontrollált körülményeket biztosít a számonkéréshez – mondta.

Az innováció az ELTE stratégiájának különösen fontos eleme – hívta fel a figyelmet Borhy László rektor.  – A gazdasági képzést az Egyetem 2017-ben indította el, és 2021 nyarán emelte kari szintre. A hallgatók 2020-ban birtokukba vehették a Rákóczi úti épületet, most pedig a Kar újabb létesítménnyel gazdagodott. 

Az ELTE gazdasági képzése meglepően gyorsan került az élre – mondta köszöntőjében Scheuer Gyula kancellár, aki a kezdetektől erősen szorgalmazta a terület fellendítését az Egyetemen. – A gazdasági képzés ma a legnépszerűbbnek számít a továbbtanulók körében, és a hazai közgazdászképzés egyik elsőszámú szakmai műhelyévé avanzsált ELTE iránt minden elképzelést felülmúló az érdeklődés. 

A Rákóczi út – Szentkirályi utca sarkán található létesítménybe belépve a várakozótérbe jutunk. Itt egy nagyobb kivetítőn láthatják az érkezők, hogy a vizsgatérben hova kell ülniük. A hatalmas vizsgatérben oszlopos elrendezésűek a vizsgaállomások, az ülésrendet itt is kivetítik. Egy-egy vizsgaállomáson monitor, billentyűzet, egér és rajzolótábla található. A számítógépeken betekintésgátló található, a vizsga minden mozzanata rögzített. A vizsgázók ráadásul eltérő sorrendben kapják a kérdéseket, és nemcsak tesztjellegű feladatokat kell megoldaniuk.

A teremben egyszerre 200 főt tudnak vizsgáztatni, a technikai újításoknak köszönhetően ez 1600 főnyi teremkapacitásnak felel meg. Bár a vizsgafeladatok elkészítése nagy munkát jelent, a vizsgáztatási rendszer nagymértékben tehermentesíti az oktatókat. Új szolgáltatást jelent, hogy a rendszer révén a számonkérések időbeosztása bővíthető. 

Fotók: MTI, ELTE

Az ELTE GTK vizsgaközpont avatóünnepsége

Az ELTE GTK vizsgaközpont avatóünnepsége

0

/

0

0

/

0