Vörösmarty Mihály életműve és hatása

Vörösmarty Mihály életműve és hatása
03/23 - 03/24

2023. március 23. - 2023. március 24.

ELTE BTK Doktori Védések Terme (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, alagsor –150) és online

03/23 - 03/24

2023. március 23. - 2023. március 24.

ELTE BTK Doktori Védések Terme (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, alagsor –150) és online


Az ELTE 18–19. századi Irodalomtörténeti Tanszék és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság közös konferenciája.

Vörösmarty Mihály a magyar irodalom azon nagy klasszikusai közé tartozik, akiknek jelentősége és hatása mindig is vitán felül állt, ám az utóbbi időben mintha mégis csökkent volna iránta az értelmezői érdeklődés. Műveinek kritikai kiadása, amely még az 1960-as években indult el, mindmáig nincs befejezve, s még csak a szándék sem igen fogalmazódott meg a mielőbbi befejezésére. 

Vörösmarty azonban túlságosan nagy költő ahhoz, hogy belenyugodhatnánk a körülötte kialakulni látszó interpretációs csönd eluralkodásába. A konferencia éppen arra törekszik, hogy felmutassa, mennyire eleven értelmezői kihívást jelent ma is Vörösmarty életműve, s hány megoldatlan kérdést rejtenek a szövegek éppúgy, mint a költő egykorú történeti kontextusai.

Az előadók a hazai irodalomtörténész szakma számos kutatóhelyét képviselik, és műfaji kérdésekkel éppúgy foglalkoznakk, mint Vörösmarty szellemi környezetének jelentőségével és intenzív hatástörténetével. A résztvevők között a Vörösmarty-kutatás elismert szakemberei mellett fiatal kutatók is megjelennek, így remélhetőleg sikerül fölmutatni nemcsak az eddigi eredmények ma is releváns jelenlétét és ösztönző szerepét, hanem a jövendő kutatási irányokat is.

A konferencia online is követhető a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Facebook-oldalán.

Teljes program