Workshop az önálló életvitel támogatásáért

2019.03.06.
Workshop az önálló életvitel támogatásáért
A fogyatékkal élőknek szóló személyi segítői rendszerről és a lakhatási alternatívák hazai fejlesztéséről rendeztek kerekasztalt a MIllenárison a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakembereinek közreműködésével.

Csángó Dániel, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézetének participatív oktatója Molnár Zórával, az „Önállóan lakni - közösségben élni” mozgalom aktivistájával karöltve hívta meg különböző szakterületek képviselőit a Millenáris Startup Campusra, hogy a személyi segítői rendszer és a lakhatási alternatívák hazai fejlesztéséről indítsanak közös gondolkodást.

A workshop része annak a rendezvénysorozatnak, amely a közösségi alapú szolgáltatások felhasználók általi stratégiai tervezéséről, bővítéséről szól. A Millenárisra szervezett beszélgetés résztvevői voltak: Czafrangó János (CSR consultant), Csángó Dániel (ELTE BGGYK), Cserti-Szauer Csilla (ELTE BGGYK), Földesi Erzsébet (MBE), Juhos Kata (Lépjünk, hogy léphessenek), Katona Vanda (ELTE BGGYK), Kovács Dóra (budapesti Amerikai Nagykövetség), Mircea Cernov (Mozaik Hub), Molnár Zóra (Önállóan lakni - közösségben élni), Papp Dóra (aHang), People First - Hungary képviselői, Pordán Ákos (Kézenfogva Alapítvány), Roger Schmidtchen (VSBI e.V., LIGA Selbstvertretung von Menschen mit Behinderungen in Thüringen e.V.), Sándor Anikó (ELTE BGGYK), Surányi Judit (Rehab Critical Mass), Svastics Carmen (ELTE BGGYK), Sziklai István (FSZK Nonprofit Kft.) és Zalabai Péterné (Motiváció Alapítvány).

Az önrendelkező élet vagy önálló életvitel támogatása azt jelenti, hogy a fogyatékossággal élő személyek számára lehetővé tesszük, hogy döntsenek az életüket érintő kérdésekben, hozzáférjenek mindazokhoz a támogató szolgáltatásokhoz, amelyek ezt lehetővé teszik számukra.

A rendezvényt az amerikai külügyminisztérium "Professional Fellow" programja támogatta, az összefoglaló megjelent a European Network on Independent Living honlapján is.

Forrás: ELTE BGGyK