X. Középkor Konferencia

X. Középkor Konferencia
06/13 - 06/14

2019. június 13. - 2019. június 14.

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4, 6–8.)

06/13 - 06/14

2019. június 13. - 2019. június 14.

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4, 6–8.)


Jubileumi konferenciára gyűlnek össze az ELTE BTK-n a történész doktoranduszok: a Történelemtudományi Doktori Iskola Középkori Magyar Történelem, Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti és a Történelem Segédtudományai doktori programjai szervezésében idén tizedik alkalommal tárják egymás elé kutatásaikat.

A három doktori program hallgatói mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak az ELTE más doktori programjaiban tanuló, középkorral foglalkozó doktoranduszai és további hazai, illetve határon túli egyetemek hallgatói is. A konferencia bevezetőjeként és zárásaként hagyományosan egy-egy elismert kutató plenáris előadását hallgathatják meg a résztvevők. A tudományos előadások mellett sor kerül frissen megjelent tudományos kiadványok, illetve a középkortudomány területén működő kutatócsoportok bemutatására is. A konferencia anyagát évről évre a Micae Mediaevales sorozatban adják közre. 

Az idei találkozón köszöntőt mond Sonkoly Gábor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Történelemtudományok Doktori Iskola vezetője, a konferenciát Draskóczy István egyetemi tanár, az MTA doktora nyitja meg. Az első plenáris előadást Vízkelety András, az MTA rendes tagja tartja a Leuveni Kódex első (?) és második magyarországi útjáról, zárásként Csukovits Enikő, az MTA doktora beszél az Anjou-kutatásban zajló lépésváltozásokról.

A szimpózium 20 perces előadásait 10 perces vita követi. A korábbi évek gyakorlatát követve a szervezők a konferencián elhangzó előadások publikálását tervezik; a kéziratok leadásának határideje: 2019. augusztus 31.

A konferencia szervezői: Kovács Enikő, Rudolf Veronika, Szokola László, Veres Kristóf György, Veszprémy Márton (ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola)

A Programbizottság tagjai: Novák Veronika egyetemi docens, Draskóczy István egyetemi tanár és Körmendi Tamás egyetemi docens

Az eseményt több helyszínen rendezik meg:

  • Csütörtökön és péntek délelőtt: ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet, Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, 037.)
  • Péntek délután: ELTE BTK Történeti Intézet, Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., 115.)

Program
Facebook