Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskola

Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskola
12/04 - 12/08

2017. december 04. - 2017. december 08.

MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29–33.)

12/04 - 12/08

2017. december 04. - 2017. december 08.

MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29–33.)


Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet és az ELTE 17. alkalommal rendezi meg közös nemzetközi konferenciáját, a Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolát.

A tanácskozáson a kutatók minden évben áttekintik a laborban létrehozott ősrobbanással foglalkozó nagyenergiás nehézionfizika legújabb tudományos eredményeit. Az esemény névadója Zimányi József Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörője. Az iskola főszervezője immár hetedik éve Csanád Máté, az ELTE docense, társszervezője Ván Péter, az MTA Wigner FK tudományos főmunkatársa.

Az idei találkozóra 109 résztvevő regisztrált, közülük 66 diák, illetve doktorandusz, az ő részvételüket az EU COST programjának THOR projektje is támogatja. A vendégek 5 földrész 24 országából érkeznek, és az öt nap alatt 77 előadást tartanak.

Kiemelt vendégek idén: Bjoern Schenke (Brookhaveni Nemzeti Laboratórium, USA), Mike Lisa (Ohio Egyetem, USA), Hannah Petersen (Frankfurti Egyetem, Németország), akik a Relativisztikus Nehézionütköztetőnél (RHIC) zajló, a kvarkanyag tulajdonságait vizsgáló kutatások kísérleti és elméleti kérdéseit tárgyalják majd. Az erős kölcsönhatás elméleti kérdéseiről Zimányi-díjas tudósok, Peter Pertreczky (Brookhaveni Nemzeti Laboratórium, USA), Tuomas Lappi (Jyväskylä Egyetem, Finnország), illetve az iskola egyik díszvendége, Tetsuo Hatsuda (RIKEN, Japán) tart prezentációt. A konferencia egyik fénypontja az ELTE Ortvay-kollokviumával közösen tartott szekcióülés, ahol Karlheinz Langanke (GSI, Németország) a FAIR komplexum igazgatója és Peter Senger (GSI, Németország), a FAIR CBM kísérletének vezetője ad elő. A hét során a RHIC kvantumstatisztikus korrelációkra vonatkozó méréseiről is beszámolnak a PHENIX-Magyarország csoport tagjai.

A tanácskozás idején tartja majd második ülését a Zimányi Iskola Nemzetközi Tanácsadó Testülete is, amelynek tagjai Csörgő Tamás, Lévai Péter, Biró Tamás (MTA Wigner FK), Csernai László (Bergen, Norvégia), Tetsufumi Hirano (Tokiói Egyetem, Japán), Tuomas Lappi (Jyväskyläi Egyetem, Finnország), Chihiro Sasaki (Wroclawi Egyetem, Lengyelország), Roy A. Lacey (Stony Brook, USA), Michael J. Tannenbaum (BNL, USA), illetve a Zimányi Iskola elnöke, Csanád Máté (ELTE). A szervezők úgy remélik, a testület munkája garantálja, hogy az Iskola a jövőben is fontos szerepet töltsön be a nagyenergiás nehézionfizika hazai és környező országok közösségeinek életében.

Részletes program