Zsidó hagyományok, történelem, kultúra

2021.02.08.
Zsidó hagyományok, történelem, kultúra
Pályázatot hirdet a MAZSIHISZ és az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem egyetemi hallgatóknak. Jelentkezés: 2021. március 16-ig.

Az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem és a MAZSIHISZ a korábbi években megszokottakhoz hasonlóan ismét pályázatot hirdet egyetemi hallgatók számára. A pályázat célja olyan egyetemi hallgatók tudományos munkájának elismerése és további kutatásainak bátorítása, akik zsidó történelemmel, kultúrával szeretnének foglalkozni. A pályázaton alapképzésben, mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben és doktori képzésben tanuló hallgatók egyaránt részt vehetnek.

Az idei kiírással is az interdiszciplináris és multidiszciplináris megközelítéseket szeretnék ösztönözni, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a művészetek és a zsidó tudományok kapcsolatára. Idén először egy gyakorlati jellegű témát is meghirdettek építészhallgatók számára, lehetőséget biztosítva a tudományos horizont és a művészi kreativitás összekapcsolására. A pályázati témák között szerepel egy olyan is, amellyel a 2020 októberében elhunyt Oláh Jánosra, az OR-ZSE egyetemi tanárára és egykori rektorhelyettesére emlékeznek.

2020-ban a bírálók javaslatai szerint a pályázaton az első helyet Tóth Katalin, az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Magyar és Összehasonlító Folklorisztika Doktori Programjának hallgatója érdemelte ki. A Kilében a soá után? Trauma-feldolgozás és „elhúzódó társadalmi traumák” egy zsinagóga világában című dolgozat a holokauszt traumáját egy budapesti közösség példáján keresztül mutatta be.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. március 16.

Pályázati kiírás
Pályázati adatlap

Forrás: OR-ZSE