Lehetőségek középiskolásoknak

Lehetőségek középiskolásoknak

Lehetőségek középiskolásoknak

Ismeretterjesztő előadássorozatok

Az atomoktól a csillagokig

Hogyan keletkeznek a csillagok, hol vannak a fekete lyukak? Mire való a grafén, mire használják a kristályok rácshibáit, modellezhető-e az agy működése? Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak. Az előadásokhoz általában tudományos aktualitások is kapcsolódnak, és oktatóink olyan kísérleteket is bemutatnak, amelyekre a középiskolákban kevésbé van lehetőség. Az előadások online is követhetők és visszanézhetők.
Bővebben

Alkímia Ma

Mivel foglalkozik a zöld kémia, mi az a megszilárdult füst? Mi a közös a világító szentjánosbogárban és a sarki fényben? Hogyan lesznek új gyógyszereink? Az Alkímia ma sorozatban az ELTE TTK Kémiai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek „a régiek megszállottságával” beszélnek az anyagról, a vegyészetről, kémiai érdekességekről és újdonságokról. Az elsősorban középiskolásoknak szóló ismeretterjesztő előadásokat látványos kísérletek és interaktív kvízjátékok színesítik. Az előadások online is követhetők és visszanézhetők.
Bővebben

Élő Adás

Miért élünk hieararchiákban, van-e a barátságnak etológiája? Melyek a modern orvostudomány legfontosabb kérdései? Az ELTE Biológiai Intézete által szervezett Élő adás ismeretterjesztő sorozat a biológia különféle ágai között kalandozik, célja a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredmények, valamint a megválaszolatlan nyitott kérdések bemutatása. A biológia robbanásszerűen fejlődő tudománya egyre több részletet tár fel előttünk: az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig. Az előadások online is követhetők és visszanézhetők.
Bővebben

Táborok

Eötvös Természettudományos Tábor

Az ELTE Eötvös József Collegiuma és az ELTE Természettudományi Kara olyan diákok jelentkezését várja, akikhez közel állnak a természettudományos tárgyak (matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz), illetve az informatika, de eddig még nem döntötték el, hogy ez irányban szeretnének-e továbbtanulni. A tábor célja az egyetemi természettudományos szakok népszerűsítése az érettségi előtt álló középiskolás diákok körében.
Bővebben

Pályázatok

Ezen az oldalon tesszük közzé az Egyetem karai és központi szervezeti egységei által koordinált, középiskolásoknak szóló pályázatokat. Jelenleg nincs elérhető pályázatunk, kérjük, nézz vissza később!