CEEPUS oktatói mobilitás

CEEPUS oktatói mobilitás

CEEPUS oktatói mobilitás

CEEPUS oktatói mobilitás

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) ösztöndíjprogram közép-európai országok felsőoktatási intézményei (egyetemek, főiskolák) számára nyújt lehetőséget egy bizonyos tudományterületre fókuszáló vagy interdiszciplináris hálózati együttműködés létrehozására, melyhez az adott tanévre elnyert pontos mobilitási helyek tartoznak. Az elnyert mobilitási helyeket a hálózatban részt vevő kar vagy tanszék oktatói körében hirdetik meg.

A hivatalos CEEPUS országok: Albánia, Ausztria, Bosznia - Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó*, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Az oktatói mobilitás a CEEPUS országok felsőoktatási intézményeiben valósítható meg, melyek listája elérhető a linkre kattintva, a tanévet és az országot kiválasztva.

Oktatóként egyéni mobilitási pályázat benyújtása kétféleképpen lehetséges:

  1. Hálózati együttműködések keretén belüli mobilitások
    Amennyiben a küldő intézményben működik olyan CEEPUS hálózat, amelynek témája a pályázó számára releváns, hálózati mobilitási pályázat nyújtható be. Az intézmény által kiírt pályázati felhívásnak megfelelően a lehetséges ösztöndíjasok kiválasztását a hálózat helyi koordinátora végzi. Két határidő érvényes: az őszi félévre június 15-ig, a tavaszi félévre október 31-ig kell pályázni online, a CEEPUS honlapján.
    A részletes pályázati felhívást itt találja.
  2. Hálózaton kívüli, freemover mobilitások
    Ha az oktató a saját intézményében nem talál megfelelő CEEPUS hálózatot, akkor Freemoverként van lehetősége bekapcsolódni a programba. Ebben az esetben bármilyen szakterületről pályázhat oktató a CEEPUS programban részt vevő bármelyik egyetemre, a tavaszi félévre. A Freemover pályázatok feltöltésének határideje november 30.
    A részletes pályázati felhívást itt találja.

Az ELTE a 2022/23-as tanévben tíz nyertes és három tartalékos (Umbrella) hálózatban, a 2023/24-es tanévben pedig kilenc nyertes és öt tartalékos (Umbrella) hálózatban vesz részt.

A további hálózatok által fel nem használt hónapkeretből az alábbi extra mobilitások tervezhetőek:

Amennyiben kérdése van a pályázással kapcsolatban, keresse Pósch Orsolyát a ceepus@elte.hu e-mail címen.

További információ: