175 éve született Eötvös Loránd

2023.07.24.
175 éve született Eötvös Loránd
Négy évvel ezelőtt emlékeztünk meg a tudós államférfi halálának évfordulójáról, idén pedig születésének jubileumát ünnepeljük. Megjelent a 2023-as megemlékező eseménysor programfüzete a nyári és őszi, hazai és nemzetközi rendezvényekkel, köztük az ELTE programjaival.

Egyetemünk névadója, a tudományban és a közéletben egyaránt nagy hatású Eötvös Loránd százhetvenöt éve, 1848. július 27-én született Budán. Az évforduló alkalmából a tudós államférfi szellemi örökségét ápoló szervezetek, intézmények, egyesületek 2023-ban számos rendezvényt tartanak. Az eseménysor a 2019-ben, halálának századik évfordulója alkalmából tartott emlékév folytatása: az akkori „Eötvös 100” programsorozat – az UNESCO-val közös megemlékezésben, NKFIH- és minisztériumi támogatással – számos kezdeményezést indított el, amelyeknek eredményei mostanában mutatkoznak meg. 

Július 27-én, csütörtökön egész napos budapesti emléktúrára hívják Eötvös Loránd tisztelőit. A résztvevők minden kerek órában negyedórás kiselőadást hallhatnak Eötvös Loránd sokszínű tevékenységének az adott emlékhelyhez fűződő szeletéről. A Magyar Turista Egyesület július 29-én, szombaton a dobogókői Báró Eötvös Loránd Menedékházban kiállítja Eötvös egykori – a Dolomitok csúcsainak meghódításához használt – jégcsákányát.

A Magyar Tudományos Akadémia szeptember 20-án (az egykori Internationale Erdmessung 1906. szeptember 20˗28. közötti, az MTA Székházban megrendezett nemzetközi geodéziai konferencia nyitónapjának évfordulóján) tudományos emlékülést tart. Szeptember 28-án ünnepélyes koszorúzás lesz a Gesztenyés-kerti Eötvös Loránd-szobornál, amit kulturális programok követnek.

A nemzetközi Eötvös 175 programok közül kiemelkedik az International Union of Geodesy and Geophysics (Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió, IUGG) július 13-án kezdődő berlini kongresszusa, ahol a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet kiállítja az egyik legszebb Eötvös-ingát.

Az ünnepléshez az Eötvös Loránd Tudományegyetem is több programmal járul hozzá. A 125 éves BEAC (amelynek első elnöke Eötvös Loránd volt) augusztus 9-én és 12-én a budapesti Egyetem tér 1. elől kerékpártúrát indít a Dolomitokba, az Eötvös Lorándról elnevezett hegycsúcs (Eötvös-csúcs, Cima Cadini di Eötvös, 2837 m.) alatti Misurina-tóhoz. Az egyetem az egyik idei „5vös 5km” futóversenyét és jótékonysági sétáját is a jubileumhoz kötve szervezi meg szeptember 20-án. Szeptember 4-én az ELTE Eötvös József Collegium ünnepi tanévnyitóval és előadással emlékezik meg a kollégiumalapító születésének évfordulójáról. Továbbra is látogatható az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban A pontosság bűvöletében című interaktív kiállítás Eötvös Loránd életéről és munkásságáról. 

A programfüzet online  és kinyomtatható változatban is elérhető.