1956-os megemlékezések az ELTE karain

2016.10.26.
1956-os megemlékezések az ELTE karain
Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar 2016. október 25-én rendezte meg 1956-os megemlékezését.

Az Állam- és Jogtudományi Kar rendezvényén Horváth Attila, a Magyar Állam- és Jogtörténet Tanszék docense beszélt a jogi karon lezajlott eseményekről, valamint az azt követő megtorlásokról. Elemezte az egyetemisták és a kari nemzetőrök, továbbá a kar akkori oktatóinak tevékenységét. Menyhárd Attila dékán, tanszékvezető egyetemi tanár Karátson Gábor íróra, festőművészre, filozófusra emlékezett. Karátson Gábor forradalmi szerepvállalása és letartóztatása előtt a Kar hallgatója volt. Életének, művészetének meghatározói voltak az 1956. októberi és novemberi események.

A hallgatók részéről Szalai Flóra Weöres Sándor Rapszódia a kivívott szabadságról című versét mondta el. A megemlékezések után a résztvevők megkoszorúzták a Kar épületének az 1956-os események résztvevői és áldozatai tiszteletére állított emléktábláit. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között Granasztói Szilvia művésztanár, Karátson Gábor özvegye is.

A Bölcsészettudományi Kar megemlékezését a Főépület előcsarnokában rendezték, ahol a kar hősi halottaira emlékeztek, köztük I. Tóth Zoltánra, aki 1956-ban a Történettudományi Kar dékánjaként delegációt vezetett a Pártházba.

1956. október 25-én Hanák Péterrel céljuknál, az Akadémia utcában tűzharcba keveredtek, I. Tóth Zoltánt ekkor halálos lövés érte. Az ő emlékének és a forradalom hőseinek adózva koszorúval emlékeztek a résztvevők a Múzeum körúti épületben található emléktáblánál, illetve a Magyar Tudományos Akadémiánál található szobornál is. A koszorúkat Borsodi Csaba habilitált egyetemi docens, a BTK általános ügyekért felelős dékánhelyettese, a Történeti Intézet igazgatója helyezte el.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem központi 1956-os megemlékezését 2016. október 20-án, az Aula Magnában rendezték, az eseményről készült tudósítás itt olvasható.
A forradalom 60. évfordulójához kapcsolódó összes anyagunk ide kattintva érhető el.