37. International Young Physicist’s Tournament

37. International Young Physicist’s Tournament
07/10 - 07/17

2024. július 10. - 2024. július 17.

ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A)

07/10 - 07/17

2024. július 10. - 2024. július 17.

ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A)


Idén Budapesten rendezik a középiskolások legrangosabb fizika világversenyét, az IYPT-t. A versenyre 39 ország több mint 350 résztvevője érkezik, a rendezvény vendége lesz Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, Kiss László Széchenyi-díjas fizikus és Rubik Ernő világhírű feltaláló is.

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén (IYPT) a világ középiskolás fizikus tehetségei mérik össze tudásukat, rendhagyó módon számot adva kreativitásukról és kommunikációs képességeikről is. Az angol nyelvű csapatverseny nemcsak a fizikaoktatást és kutatást inspirálja, de a jövőbeli nemzetközi tudósközösség kiépülését is szolgálja.

A különleges világverseny az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a magyarországi Bosch csoport, a Grundfos, a Jane Street és számos további partner támogatásával valósul meg.

Július 11-én a résztvevőket Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár, Rubik Ernő Kossuth-díjas feltaláló, valamint Charaf Hassan, a BME rektora és Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja köszöntik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A versenynek az ELTE lágymányosi kampusza ad otthont, csakúgy, mint a július 12-i Science Talk rendezvénynek. Az online is követhető tudományos programon Kiss László Széchenyi-díjas fizikus, akadémikus és a 2023-ban Nobel-díjjal kitüntetett Krausz Ferenc is részt vesz, előbbi „Where is everybody? The Fermi paradox and the hunt for extraterrestrial life” címmel, utóbbi „SUB-ATOMIC MOTIONS: from capturing electrons to protecting human health” címmel tart előadást. Az eseményhez az alábbi linken csatlakozhat.

A verseny döntője július 16-án a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon zajik, az eseményt az alábbi linken élőben követheti. Az eredményeket szintén 16-án kedden hirdetik ki, az ünnepségen beszédet mond Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter.

A magyar csapat felkészítését minden évben az ELTE Fizikai és Csillagászati Intézet munkatársai és hallgatói végzik, a hazai versenyzők 2017-ben aranyérmet, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban ezüstérmet, 2018-ban és 2019-ben bronzérmet szereztek a nemzetközi megmérettetésen.

További információ és a részletes program a verseny magyar, illetve nemzetközi honlapján olvasható angol nyelven.