4 új ELTE-s kutatócsoportot támogatott az MTA

Ismét lehetőséget kaptak a kutatók, akik tavaly forráshiány miatt nem részesülhettek támogatásban. 2012. július 1-jétől 21 új kutatócsoport kezdi meg működését tíz egyetemen. Az ELTE-n Erdei Anna, Faragó István, Kövér György, Kulcsár Szabó Ernő kutatócsoportja nyert támogatást.

A magyar kormány támogatásával idén újabb, az elmúlt években nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő, iskolateremtő egyéniségű kutatók részesülhetnek támogatásban, és hozhatnak létre egyetemeken működő akadémiai kutatócsoportokat. Pálinkás József, az MTA elnöke jóváhagyta és nyilvánosságra hozta az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsának javaslatát a 2012. július 1-jétől öt éven át akadémiai támogatással egyetemeken működő kutatócsoportokról. A döntés értelmében tíz egyetemen összesen 600 millió forint költségvetéssel működhet Magyarországon 21 kutatócsoport: nyolc a matematikai és természettudományok, nyolc az élettudományok és öt a humán- és társadalomtudományok területén.


A 2011. évi támogatott kutatócsoporti pályázat során igen eredményes és ígéretes kutatócsoportokat kellett elutasítani forráshiány miatt. A magyar kormány támogatta az MTA elnökének azon javaslatát, hogy akadémiai kutatócsoportok egyetemen történő létesítésére évente lehessen pályázatot benyújtani. A 2011-től elindult megújító folyamat eredményeként évente 15-20 kutatócsoport létesítésével négy év alatt átalakulhat a kutatócsoporti pályázati rendszer. Az új kutatásfinanszírozási konstrukcióval biztosítható az iskolateremtő kutatói kiválóságokon keresztül történő hatékony intézményi finanszírozás. A pályázat idei kiírásával ismét lehetőséget kaptak kutatócsoport alapítására azok a kutatók, akik az elmúlt évben kizárólag forráshiány miatt nem részesülhettek támogatásban. A 2012. július 1. és 2017. június 30. között támogatott kutatócsoportok létrehozására 75 érvényes pályázat érkezett. A 21 támogatott közül 4, Erdei Anna, Faragó István, Kövér György és Kulcsár Szabó Ernő kutatócsoportja az ELTE-n kezdi meg a működését, ezzel az egyetem holtversenyben a legsikeresebb intézmény.

Támogatott ELTE-s kutatócsoportok 2012-ben:

Név

Téma

Éves támogatási összeg

Matematikai és természettudományok

Faragó István

Differenciálegyenletek a numerikus analízisben és a nagy hálózatok elméletében

25 000 000

Élettudományok

Erdei Anna

A komplementrendszer működése rendszerbiológiai szemmel – a molekuláktól a sejtekig, az egészségtől a betegségig

35 000 000

Humán- és társadalomtudományok

Kövér György

Válságtörténet a 19-20. században

30 000 000

Kulcsár Szabó Ernő

Kultúraalkotó médiumok, gyakorlatok és technikák. A rögzített nyelv használata a tudományban és az irodalomban

15 000 000

Az összes díjazott listája megtalálható az MTA honlapján

Kapcsolódó anyagaink:

2012.05.23.