„A csapatmunkában hiszek”

2021.11.11.
„A csapatmunkában hiszek”
Idén Leimeter Dóra vízilabdázót választotta az Egyetem az ELTE Sport arcának. A PPK-n végzett hallgató máris kiemelkedő eredményeket tud felmutatni: legutóbb a tokiói olimpián szerepelt a magyar válogatott színeiben, amely bronzéremmel tért haza a játékokról. Az ELTE UNIverzum interjúja.

Minek köszönheted az ELTE Sport arca elismerést? Milyen feladatok járnak ezzel a címmel?
Ezt a megtisztelő címet azok az ELTE-s hallgatók nyerik el, akik kiemelkedő sporteredményeket érnek el, vagyis sikeres élsportolók. A sport nagyköveteként elsősorban egyetemi rendezvényeken kell részt vennem, ahol meg is mérettetem magam, mint például az 5vös 5 km futóversenyen. Mivel nemrég kaptam meg a kinevezést, egy kicsit még ismerkedem a feladatokkal.

Miért a sportszervezés szakra esett a választásod?
Mindenképpen szerettem volna valamilyen sporttal kapcsolatos szakot végezni, és ez tetszett a legjobban. Kiskorom óta szeretek szervezkedni, már az óvodában viccelődtek anyukámmal, hogy milyen „rendben tudom tartani” a körülöttem lévőket és mennyit segítek nekik. Ez a jellemvonásom a későbbiekben is megmaradt, ezért ez a szak tűnt a legjobb választásnak.

Melyek a kedvenc tantárgyaid, és miért?
A kedvencem a pszichológia – ez a szak egyébként is érdekelt, de sajnos nem vettek fel rá, a sportszervezés szakon viszont kaptam belőle ízelítőt. De a szervezéssel kapcsolatos tantárgyakat is szerettem.

A tanulmányaidnak mennyire veszed hasznát a sportban, illetve a sport miben segít a tanulmányaid során?
Kölcsönösen hatnak egymásra. A sport miatt sok mindenről tudtam már, viszont a tantárgyak ismeretanyagának elsajátítása után jobban átlátok bizonyos dolgokat az edzéseken. Érdekes megismerni a hátterét annak, hogy egy-egy edzést, versenyszezont hogyan építenek fel a szakemberek, egyáltalán: milyen élettani hatásai vannak bizonyos edzéseknek, módszereknek. Mivel komplex tudást kapunk az órákon, azt is könnyen megtanulom, miként működnek az egyesületek, a szövetségek. Vagyis most a másik oldalról is megismerhetem azt a közeget, amelyben sportolok.

Vízilabdázóként mi a következő célod?
A bajnokságban szeretnénk érmet nyerni a BVSC-vel, illetve a nemzetközi porondon, az Euroligában is tisztességgel helyt szeretnék állni. A válogatottban is sűrű év vár ránk: világliga, világkupa, világ- és Európa-bajnokság. A csapatmunkában hiszek – bízom abban, hogy eredményesen szerepelünk majd a klubbal és a válogatottal is. 


Siklósi Gergely, Kapás Boglárka, Illés Fanni, Szalay Krisztián (az ELTE sportügyi biztosa), Venyercsán Bence és Leimeter Dóra az ELTE olimpikonjainak tiszteletére rendezett ünnepségen 2021. október 7-én

Legfontosabb eredmények:
U18-as világbajnokság, 2014, Madrid, 3. hely
Universiade, 2017, Taipei, 2. hely
Felnőtt Európa-bajnokság, 2020, Budapest, 3. hely
Felnőtt Világliga, 2021, Athén, 2. hely
Olimpia, 2021, Tokió, 3. hely
Felnőtt OB1-ben 3 bronz- és egy ezüstérme van, a magyar kupában 3 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett ezidáig