A DRC tiszteletbeli elnökeként hivatalba lépett Hudecz Ferenc

A Dunai Rektori Konferencia 2014. november 5–7. között tartotta 31. éves közgyűlését a Belgrádi Egyetemen. A tizenhét európai ország egyetemeinek részvételével zajló találkozón Ferdinand Devínsky, a pozsonyi Comenius Egyetem rector emeritusa, leköszönő tiszteletbeli elnök átadta hivatalát Hudecz Ferencnek, Egyetemünk korábbi rektorának.

A közgyűléshez kapcsolódó „Digital culture – The Synergy between Higher Education and ICT” című konferencián többek között előadást tartott Srdan Verbic, a Szerb Köztársaság oktatási, tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztere. Az EIT ICT Labs eredményeiről Horváth Zoltán egyetemi tanár, az Informatikai Kar dékánja, az ELTE delegációjának vezetője tartott előadást. 

A hálózat közgyűlése 2012-ben választotta tiszteletbeli elnökké Hudecz Ferenc egyetemi tanárt, akadémikust, aki 2009-ben a DRC elnöke volt. A DRC első tiszteletbeli elnöke Leopold März (Universität für Bodenkultur, Wien, 1996–2001) volt, őt Andrei Marga (Babes-Bolyai Egyetem Kolozsvár, 2002–2007), majd Ferdinand Devínsky (Comenius Egyetem, Pozsony, 2008–2014) követte. Hudecz Ferenc 2014. november 7-én lépett hivatalba. 

A Duna-menti Rektori Konferenciát (Danube Rectors’ Conference) 1983-ban Bécsben alapította a Bécsi Egyetem, az Ulmi Egyetem, a Linzi Egyetem és az ELTE. Jelenleg 14 ország 68 felsőoktatási intézménye tagja a hálózatnak. A DRC általános célja az oktatás és kutatás fejlesztése a régióban, a tagegyetemek közötti bilaterális és multilaterális kapcsolatok kiépítése által.  A DRC fontos szerepet játszik az EU Duna Régió Stratégia PA 07 „Tudásalapú társadalom kialakítása a kutatás, az oktatás és az információs technológiák segítségével” programjának kidolgozásában és megvalósításában. A program koordinátora Miroslav Veskovic, az Újvidéki Egyetem rektora, a DRC korábbi elnöke (2010), aki jelezte, hogy számít a DRC egyetemek aktív közreműködésére.

A Duna-menti Rektori Konferencia élén az elnök, a két alelnök és a tiszteletbeli elnök áll. Az elnököt az éves ülésen választják két éves időtartamra. A tiszteletbeli elnök szavazati joggal nem rendelkezik, és az elnökség tagjaként négy évig van hivatalban. A DRC tiszteletbeli elnöki címe élethosszig tart.  

2014.12.02.