A felfedező kutatástól az innovációs hasznosulásig

2023.01.23.
A felfedező kutatástól az innovációs hasznosulásig
"ELTE Tudomány Innováció 2023" címmel összefoglaló jelent meg az egyetem világszinten úttörő technológiai, gazdasági és társadalmi fejlesztéseiről. A kiadvány ingyenesen letölthető.

Az Eötvös Kiadó szerkesztésében készült munka az ELTE számos területet érintő, az alapkutatástól a társadalmi hasznosításig terjedő, komplex és nem egyszer nemzetközi együttműködésben zajló innovációs tevékenységét mutatja be. Bár minden fontos programról az egyetem sokszínűsége miatt sem tud számot adni, a legfontosabb irányokat és teljesítményeket ismerteti. Tartalmában felöleli a természet- és társadalomtudományokban vagy a neveléstudományban elért eredményeket éppen úgy, mint a nagyszabású informatikai fejlesztéseket. 

Szó esik a világraszóló gyógyszerfejlesztő EvolVeritasról és Motorpharmáról, a mikrobiológiai diagnosztikával foglalkozó FIEK-ről, a Covid ellen is küzdő Pharmalabról, a laboratóriumi szolgáltatásokat nyújtó Központi Kutató és Ipari Kapcsolatok Centrumról. Megjelennek a kiemelkedő asztrofizikai kutatások (gravitációs hullámok, Higgs- és W-bozon, űridőjárás-előrejelzés, szuperszámítógépek és részecskegyorsító fejlesztés) is.

A példaként szolgáló programok között szerepelnek a társadalomtudományos fejlesztések és a digitalizáció közösségépítésben betöltött szerepe is. Fontos e tekintetben az autizmussal kapcsolatos elméleti és gyakorlati munka, a hátrányos helyzetű csoportok problémáinak tudatosításában jelentős szerepet játszó részvételi filmezés vagy a Kelet-Közép-Európa integratív archaeogenetikai, régészeti és történeti vizsgálatát felvállaló HistoGenes tevékenysége. Az ELTE vezetésével tevékenykedő TinLab a hazai társadalmi innovációs törekvéseket beágyazza a nemzetközi együttműködési rendszerekbe is.

Egyedülálló eredményekről számol be az a fejezet is, amely a harmadik generációs kutatóegyetemi modellben létrejövő ökoszisztémával foglalkozik az ELTE Informatikai Kar körüli sokoldalú együttműködési erőtérben. Kiemelkednek itt a kvantumkommunikációval, gépi tanulással, robotikával, önvezető járművekkel és a geoinformatika területén végzett kutatások.

A képi anyagban gazdag összefoglalót a közérthető kutatásleírások, a kutatásokhoz kapcsolódó érdekes történetek és a kutatásvezetőket is bemutató interjúk teszik színessé és olvasmányossá. 

A teljes kiadvány letölthető innen.