A fenntarthatóság globális kihívásai – felhívás

2021.05.17.
A fenntarthatóság globális kihívásai – felhívás
2021 szeptemberében indul az ELTE-s részvételű CHARM-EU egyetemi szövetség innovatív, fenntarthatósági mesterképzése. Meghosszabbított jelentkezés: 2021. május 26-ig.

„A fenntarthatóság globális kihívásai” nevű mesterképzés a CHARM European University új nemzetközi, rugalmasan alakítható, befogadó programja, amely a kutatásalapú és kihívásvezérelt oktatásra épül. A nemzetközi mobilitási lehetőség a képzés egyik fő alkotóeleme.

Az innovatív pedagógiai megközelítésű mesterképzés akkreditált diplomáját közösen adja a CHARM-EU öt partneregyeteme: a Barcelonai Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Montpellier-i Egyetem, a Trinity College Dublin és az Utrechti Egyetem. (A mesterképzés Franciaországban, Írországban és Spanyolországban akkreditált. Az akkreditáció Hollandiában és Magyarországon folyamatban van.)

A mesterképzésre

várják bármely tudományterületen végzett hallgatók jelentkezését,

akik felsőfokú tudásra kívánnak szert tenni a fenntarthatóság területén azáltal, hogy valós és globális kihívásokkal foglalkoznak.

A képzés három fázisban valósul meg. A felkészítő fázisban a hallgatók betekintést nyernek a fenntarthatóság, a társadalmi innováció és a transzdiszciplináris kutatás területeibe. A második fázis lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy három központi fenntarthatósági témakörből válasszanak: Víz, Étel, Élet és egészség. Az utolsó fázisban a résztvevők a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásra fókuszáló záró projektet dolgoznak ki szoros együttműködésben a CHARM-EU szövetség kiterjedt partnerhálózatával, a vállalati és a szociális szféra szereplőivel.

A résztvevőknek lehetőségük lesz fejleszteni kreatív és kritikus gondolkodási képességüket; összetett társadalmi kihívásokat kutatni és értékelni különböző nézőpontokból; hasznos kompetenciákat elsajátítani a problémamegoldás, önálló vállalkozás, innováció, digitális készségek és élethosszig tartó tanulás területén. Alkalmuk lesz részt venni virtuális csereprogramokban, fizikai mobilitásban és a kettő kombinációjában blended mobilitási tevékenység során. A CHARM-EU mobilitás lehet rövid és intenzív, közepes hosszúságú és elmélyültebb, vagy hosszabb és átfogóbb, és lehetőséget ad önállóan, párban vagy csoportosan részt venni ezekben a tevékenységekben.

A CHARM-EU Szövetség a mobilitást programja kulcselemeként alkalmazza annak érdekében, hogy a képzés oktatási és tanulási folyamatait erősítse. A program hallgatói

részeseivé válnak egy nemzetközi egyetemi közösségnek,

melynek számos campusa helyezkedik el Európa több országában, illetve létrehoznak egy egységes nemzetközi ökoszisztémát, amely akadálymentes mobilitási lehetőségeket és nemzetközi programokat ajánl tagjainak.

A jelentkezés feltételei: alapképzéses (BA, BSc) vagy ennek megfelelő diploma, valamint felsőfokú (C1) angol nyelvvizsga. A CHARM-EU 90 kredites „A fentarthatóság globális kihívásai” mesterképzés 18 hónapon át tartó program. A teljes képzés díja EU-s hallgatóknak: 3000 euró.

A jelentkezés első pályázati fordulója sikerrel zárult, a Szövetség pedig egy második forduló meghirdetése mellett döntött annak érdekében, hogy további érdeklődő hallgatók lehetőséget kapjanak a jelentkezésre. A második pályázati forduló jelentkezési határideje: 2021. május 26.

Az érdeklődők a jelentkezésüket a megfelelő dokumentumok benyújtásával kezdhetik meg, miután a Barcelonai Egyetem visszajelzést küld a jelentkezés megerősítéséről. A pályázat eredményét 2021 június 18-án teszik közzé. 

Bővebb információ „A fenntarthatóság globális kihívásai” mesterképzésről magyarul korábbi felhívásunkban, angolul a hivatalos oldalon található.