A fenntarthatósági rangsorban is javított az ELTE

2022.04.27.
A fenntarthatósági rangsorban is javított az ELTE
Egyetemünk egy kategóriát javítva tavalyi eredményén a 401–600. helyen végzett a Times Higher Education fenntartható fejlődési szempontokat vizsgáló 2022-es felsőoktatási rangsorában.

A fenntartható fejlődés a továbbtanulás előtt álló diákok számára kiemelt szempont az egyetemválasztásnál, a nemzetközi hallgatók szemében a fenntarthatósági kérdések fontosabb szerepet játszanak, mint például az oktatás földrajzi helyszíne. A THE 2019-ben indította el „Impact Rankings” névre keresztelt rangsorát, amely az ENSZ tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzése (Sustainable Development Goal / SDG) szempontjából vizsgálja a világ egyetemeit.

A tavalyi 1117 után a lista idén már 1406 felsőoktatási intézményt tartalmaz. A rangsorban a végső helyezést a 17-es számú SDG (Partnerség a célok eléréséért) mellett abban a három célkitűzésben elért pontszám határozza meg, amelyekben az adott egyetem a legjobban teljesít. A mezőny bővülése ellenére az ELTE egy kategóriát javított az egy évvel ezelőtti helyezéséhez képest és az összesített eredmények alapján a 401-600-as kategóriában végzett.

Egyetemünk 2021-ben hat, 2022-ben már hét célkitűzéssel szerepel a rangsorban. Az ELTE a Minőségi oktatás SDG-ben két kategóriát, a Béke, igazság és erős intézmények című SDG-ben egy kategóriát javított tavalyi eredményéhez képest. Négy SDG-ben (Egyenlőtlenségek csökkentése, Nemi esélyegyenlőség, Felelős fogyasztás és termelés, Partnerség a célok eléréséért) megőrizte tavalyi helyezését. Az új SDG-ben (Fenntartható városok és közösségek) az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 301–400. helyezést érte el.

Az ELTE eredményei az egyes célok alapján:

SDG

ELTE helyezése

Reduced inequalilties
(Egyenlőtlenségek csökkentése)

101–200.

Quailty Education (minőségi oktatás)

201–300.

Gender Equailty (Nemi esélyegyenlőség)

201–300.

Peace, Justice, and Strong Institutions
(Béke, igazság és erős intézmények)

201–300.

Responsible consumption and production (Felelős fogyasztás és termelés) 

301–400.

Sustainable Cities and Communities (Fenntartható városok és közösségek)

301–400.

Partnership for the Goals
(Partnerség a célok eléréséért)

401–600.

Az ELTE rendre előkelő helyen szerepel a különböző hazai és nemzetközi rangsorokban, erről az alábbi összefoglalóban olvashat részletesen.