Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és hazai felsőoktatási rangsorokban a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy kategóriát javítva korábbi eredményén az előkelő 501-600. kategóriába lépett előre az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2023 augusztusában publikált világrangsorában, ezzel pedig a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon az értékelés szerint.

Az ELTE az ARWU által készített részletesebb, szakterületi rangsorban 2022-ben már kilenc szakterületen került a világ legjobbjai közé. Az egy évvel korábbi hat tudományterület (fizika, matematika, pszichológia, légkörtudomány, biológia, ökológia) mellett helyet kapott a politikatudományi, a közegészségügyi és a neveléstudományi rangsorban is. Egyetemünk a fizika területén a 101–150., matematikában és pszichológiában a 201–300., biológiában, légkörtudományban, politikatudományokban a 301–400., míg közegészségügyben, neveléstudományban és ökológiában a 401–500. helyezést szerezte meg. A hazai mezőnyben az ELTE mondhatja magáénak a legtöbb szakterületi rangsorszereplést.

Egyetemünk stabilan őrzi pozícióját a THE World University Rankings értékelésében. A rangsorban a világ több mint száz országának 1799 felsőoktatási intézménye szerepel, az értékelés 13 indikátor alapján vizsgálja az oktatás-kutatás minőségét, a tudástranszfert, a nemzetköziséget és az iparági bevételeket. Az ELTE a 2023-as világranglistán ismét a 601–800-as kategóriába került, ezzel Magyarországon a Semmelweis Egyetem után a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít, világszinten pedig olyan egyetemekkel került egy kategóriába, mint az Åbo Akademi University, a University of Granada, a University of Graz vagy a Jagiellonian University.

Egyetemünk a pszichológia területén a 176–200-as csoportba került a Times Higher Education 2022 októberi szakterületi rangsora szerint. Az ELTE a bölcsészettudományokban, az élettelen természettudományokban, a jogtudományban és a neveléstudományban is a legjobb magyar felsőoktatási intézménynek számít, utóbbi két területen az egyetlen magyar egyetem a listán.

Az ELTE a Times Higher Education 2021 októberében megjelent, feltörekvő gazdaságú országok intézményeit vizsgáló listáján a 150. helyet szerezte meg, ezzel a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon a Semmelweis után.

A THE 2019-ben indította el Impact Rankings névre keresztelt rangsorát, amely az ENSZ tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzése (Sustainable Development Goal / SDG) szempontjából vizsgálja a világ felsőoktatási intézményeit. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 112 ország 1591 egyetemét listázó 2023-as rangsorban megőrizte pozícióját a 401–600-as kategóriában. A 17 vizsgált SDG közül az ELTE hat területen szerepel: a minőségi oktatás, az egyenlő esélyek, illetve az igazságosság/erős intézmények szempontjai alapján a 101–200-as kategóriában, míg a nemek arányát vizsgálva a 201–300-as, a felelős gyártás és fogyasztás, illetve a partnerségi együttműködések szerint 401–600-as csoportba került. Egyetemünk a minőségi oktatás területén egy kategóriát javított egy évvel ezelőtti eredményéhez képest. 

Az ELTE a Quacquarelli Symonds 2023. júniusi rangsorában a 701–710. helyen áll, a magyar egyetemek közül a harmadik a 601–610. helyen rangsorolt Szegedi Tudományegyetem, valamint a 671–680. helyen jegyzett Debreceni Egyetem mögött. A rangsor szerkesztői több szempont szerint értékelik az egyetemeket, ezek közül az akadémiai reputáció, valamint a diplomaszerzést követő elhelyezkedési esélyeket mérő indikátor szerint az ELTE az első helyen áll a magyar egyetemek között, míg a tudományos publikációk idézettségét, a munkáltatói elégedettséget, valamint a fenntarthatóságot vizsgáló mutató szempontjából a legjobb három között szerepel a hazai mezőnyben.

A QS 2023. márciusi szakterületi rangsora öt tágabb tudományágban, azon belül 54 szűkebb szakterületen értékelte 161 ország 1594 felsőoktatási intézményét. Az ELTE az öt tágabb tudományág közül háromban került be a világ legjobbjai közé: bölcsészettudományokban a 262., természettudományokban a 298., társadalomtudományokban pedig a 401–450. helyen szerepel, az 54 szűkebb szakterületből pedig 15-ben rangsorolt, 11-ben (nyelvészet, régészet, pszichológia, geofizika, geológia, angol nyelv és irodalom, modern nyelvek, jogtudomány, matematika, fizika és csillagászat, neveléstudomány) a vezető felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon.

2023 szeptemberében debütált a QS európai egyetemi rangsora, amelyben a régió 42 helyszínén összesen 690 intézményt vizsgáltak. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsorban a 208. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon. Az értékelés során alkalmazott módszertan különös hangsúlyt helyez a nemzetköziesítésre, a mobilitásra, mivel azokat fontos európai értéknek tekinti, így bevezet egy új, a nemzetközi hallgatók sokszínűségére vonatkozó mérőszámot (International Student Diversity) is.

A környezetvédelem növekvő jelentőségére reagálva a Times Higher Education után 2022 őszén a QS is bemutatta saját, fenntarthatósági szempontok alapján összeállított egyetemi világranglistáját. Az értékelés során összesen nyolc, környezeti és társadalmi hatásokat vizsgáló indikátort vettek figyelembe. Egyetemünk az elmúlt években hozott fenntarthatósági intézkedéseknek köszönhetően kerülhetett fel a QS Sustainability listára, ahol egyelőre 601+ kategóriában szerepel.  

Az ELTE 2014 óta a vezető magyar egyetemnek számít a Center for World University Rankings (CWUR) globális rangsorának értékelése szerint. A 2023-as felmérésben már több mint 20 ezer felsőoktatási intézményt értékeltek az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ebben az évben is az 517. helyet szerezte meg, ezzel az eredményével a világ egyetemeinek felső 2,6%-ába tartozik.

Az ELTE lett a legjobb magyar felsőoktatási intézmény a U.S. News & World Report 2022 novemberi rangsorában is, amelybe hazánkból nyolc felsőoktatási intézmény került be. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az európai mezőnyben a 155., a világranglistán pedig – 66 helyet előre ugorva – a 368. helyen áll, így hasonló helyet foglal el a rangsorban, mint például a Theszaloniki Egyetem, a francia Université de Lille vagy a spanyol Navarrai Egyetem.  Az alábbi szűkebb szakterületek világranglistáján az ELTE első hazai egyetemként szerepel fizikából a 112., pszichológiából a 120., űrtudományokból a 144., matematikából a 364., állat- és növénytanból a 411. helyen. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG nemzetközi nonprofit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, amelyek kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.


Az ábra az ELTE szereplését mutatja a három legfontosabb rangsor (ARWU, QS, THE) 2022-es szakterületi listáinak top 300 egyeteme között. További részletek találhatóak ide kattintva.

ITTHON

A HVG 2022 novemberében publikált hazai rangsorát továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti. Az ELTE a hallgatói kiválóság alapján is őrzi vezető pozícióját, ami az elsőhelyes jelentkezések magas számának és a jelentkezők középiskolai versenyeken elért eredményeinek köszönhető. Egyetemünk ugyanakkor az oktatói kiválóságban a harmadik helyre került, mivel a mérés egyik fontos indikátora a hallgatók és oktatók számának aránya, és az ELTE a 2022-es eljárásban rekordszámú (11.355) hallgatót vett fel, míg az oktatók száma csekélyebb mértékben emelkedett. Az ELTE-re felvett hallgatók 90 százalékának nyelvvizsgája is van. A HVG minden évben külön értékeli az ország legjobb egyetemi karait is, itt összesítésben az első helyen az ELTE TTK, a második helyen az ELTE BTK áll.

A HVG 2022. októberi középiskolai rangsorában újra a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium áll az első helyen, az iskola diákjai kimagasló teljesítményt értek el mind a kompetenciamérésen, mind az érettségin és a felvételin. Az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a tavalyi hatodikról feljött az ötödik helyre, míg a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a tavalyi negyedik helyét a hatodikra cserélte. A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium az intézmények összesített listáján idén 15. lett, vagyis 11 hellyel előrébb került a tavalyi eredményéhez képest.

Rangsorokkal kapcsolatos hírek