Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

A Center for World University Rankings (CWUR) 2016. július 11-én hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ismét a lista legjobb magyar intézményeként – a 488. helyen szerepel, a Semmelweis Egyetem a 631., a Debreceni Egyetem a 661. A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

A Best Global Universities a világ legjobb 750 egyetemét rangsorolja. A lista legjobb ötszáz egyeteme között egyetlen magyar intézményként szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a 465. helyen, Európában pedig az előkelő 202. helyen áll. Az ELTE fizika szak idén a 205. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen rangsorolja a kiemelkedő tudományos eredményeket elérő képzéseket. A 2016-os listán a tizennégy vizsgált képzés között három magyar szerepel: az ELTE fizika képzése mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki és a Semmelweis Egyetem orvosképzése került be a világ elitjébe. Egyetemünk fizika képzése az előkelő 268. helyen szerepel, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet, a milánói Polytechnic Egyetemet és a Bergeni Egyetemet is.

A Quacquarelli Symonds (QS) rangsorkészítő 2017-es tudományági globális egyetemi rangsorát 4438 intézmény kiértékelésével – ezek közül 3098-at hitelesítve – és 1117 egyetem rangsorolásával állította fel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az előző évekhez hasonlón őrzi pozícióját a világ legjobb intézményei között, azonban az egyes tudományterületek között elmozdulás tapasztalható a korábbi évekhez képest. Különösen örömteli a Régészet eredménye, amely a legjobb száz közvetlen közelébe került.

A Times Higher Education 2016. szeptember 21-én hozta nyilvánosságra a 2016/2017-es évre vonatkozó világrangsorát: a listán idén először szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az idén tizenkettedik alkalommal bemutatott Times Higher Education World University Rankings a világ 980 legjobb egyetemét rangsorolja – ez az egyetlen olyan átfogó lista, amely tizenhárom indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. Az indikátorokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) független szakértői auditálták.A lista legjobb magyar intézményei a Közép-európai Egyetem (301–350. hely) és a Semmelweis Egyetem (501–600. hely). Egyetemünk a rangsor 601–800. helyén áll, ebbe a kategóriába sorolták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is. A Debreceni Tudományegyetem a 800+ szegmensben szerepel.

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2016-os világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. Intézményünket a 732. helyre rangsorolták. Európai összehasonlításban a háromszáz legjobb intézmény között vagyunk.

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.

ITTHON

A HVG Diploma 2017 rangsora szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét az ország legjobb egyeteme. Az ELTE-t a dobogón a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem követi: a hallgatói és az oktatói kiválóság összesítése alapján ezek az intézmények állnak a rangsor élén. Az ország három legjobb kara között két ELTE-set találunk: az első helyen holtversenyben az ELTE BTK, az ELTE TTK és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara végzett. Az oktatói kiválósági mutatók szerint az ELTE-n dolgozik a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató, az MTA-címek aránya (közel 11%) a legmagasabb a tudományegyetemek között. A hallgatói kiválósági összesített listáról kiderül: az ELTE-re érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés, valamint a legtöbb, középiskolai versenyen helyezett felvételiző (217 fő) is Egyetemünket választotta, amely összesítve a második helyen áll. A kari hallgatói kiválósági rangsorban az első 5 helyen 2 ELTE-s kar található: az BTK a harmadik, az ÁJK pedig a negyedik legjobb kar lett az országban.

A Diploma 2017 kiadványban tizennégy képzésterületre és közel ötven népszerű szakra készítettek rangsorokat. A bölcsészettudományi képzésterületi rangsor élén a hallgatói kiválóság szerint – 2015-höz, 2014-hez, 2013-hoz és 2012-höz hasonlóan – két ELTE-s kar áll: a rangsort idén az ELTE BTK és az ELTE PPK vezeti, a jogi képzésterületi rangsor hallgatói listájának élén továbbra is az ELTE ÁJK áll. A pedagógiai képzésterület hallgatói kiválósági listáját az ELTE BGGyK és az ELTE TKK vezeti. A társadalomtudományi képzésterület második és harmadik helyén az ELTE TáTK és az ELTE ÁJK áll, míg a természettudományos képzési terület hallgatói és az oktatói kiválósági listáját is az ELTE TTK vezeti. Az informatika képzésterületen az ELTE Informatikai Kara a második helyen áll a hallgatók kiválósága alapján.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem három gyakorlóiskolája ismét felkerült az ország tíz legjobb középiskolájának listájára. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium az ötödik, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a hetedik, míg az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a nyolcadik helyet foglalja el a 2017-es listán.

A Heti Válasz 2016 végén megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága és a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai, valamint az oktatói kiválóság alapján készült. A három legjobb magyar egyetem idén a lap szerint a Pázmány, a Corvinus és az ELTE lett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen, a bölcsészettudományban és a pedagógusképzésben is az élen áll. A legnépszerűbb szakok rangsorai közül az ELTE vezeti a legtöbbet, hetet: ezek az anglisztika, a szabad bölcsészet, az osztatlan tanárképzés, a gyógypedagógia, a programtervező informatikus, a kommunikáció- és médiatudomány, valamint a földrajz szak.

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben rendszeresen szerveztek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.