Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

2019. június 19-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi ranglistáját, amely a világ legjobb 1000 egyetemét rangsorolja. Az összesített eredmények alapján egyetemünk egy kategóriával javított tavalyi pozíciójához képest és a 651–700. helyen végzett. A QS hat vizsgált indikátora közül az ELTE a tudományos hírnévben érte el a legjobb eredményt (358).

Az ELTE 2019-ben öt területen (régészet, nyelvészet, matematika, természettudományok, valamint a fizika és csillagászat) első helyre került a magyar egyetemek között a QS szakterületi rangsorában. Régészetben és nyelvészetben a 151–200. kategóriában végzett a világranglistán, csakúgy, mint 2018-ban. A matematikai képzések kategóriában egyetemünk a tavalyi eredményhez hasonlóan idén is a 251–300. kategóriába került, míg a természettudományos képzések területén minimális visszaesés volt tapasztalható (a tavalyi 291. helyről a 340-re). A fizikai és csillagászati képzések egy kategóriát alkotnak, itt az ELTE megőrizte egy évvel korábbi (301–350.) helyezését. A bölcsészettudományok-művészetek is egy kategóriának számítanak, itt az ELTE idén a 401–450-es csoportban végzett, ezzel a magyar egyetemek közül a második helyen szerepel. Egyetemünk szintén a második a filozófiai képzések listáján Magyarországon, a világranglistán ez a tavalyihoz hasonlóan a 151–200. helyezést jelenti.

Megelőzve az összes többi magyar egyetemet, az ELTE a 20. helyre került a QS feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő 2019-es egyetemi rangsorában. A lista készítői 10 indikátort súlyoztak: ilyen tényező többek között az akadémiai és munkáltatói elismertség, az oktató/hallgató arány, a publikációk és webes megjelenések száma, de számításba veszik a PhD-fokozattal rendelkezőket, a publikációk idézettségét és a webes befolyást is, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya is számít.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2018 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem (301–500. hely). 

Az ELTE hat tudományterületen került be a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé az Academic Ranking of World Universtities 2019-es szakterületi rangsorában. A 2003 óta létező tudományterületi  felmérés szakterületi rangsora 54 tudományterületet vizsgál az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok területén. Egyetemünk 2019-ben a legjobb eredményt a közigazgatási képzések területén érte el, ahol a 151–200. helyen végzett, egy kategóriában a berlini Humboldt Egyetemmel és a prágai Károly Egyetemmel.  Az ELTE idén fizikából és pszichológiából egyaránt a 201–300-as kategóriába, míg matematikából, ökológiából és meteorológiából a 301–400-as kategóriába került.

A Times Higher Education 2018. szeptember 26-án hozta nyilvánosságra 2019-es világrangsorát. Az idén tizennegyedik alkalommal bemutatott Times Higher Education World University Rankings ezúttal a világ 1258 intézményét rangsorolta – ez az egyetlen olyan átfogó lista, amely tizenhárom indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. Az indikátorokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) független szakértői auditálták. A lista legjobb magyar intézménye idén a Semmelweis Egyetem (401-500. hely). Egyetemünk a rangsor 601–800. helyén áll, ebbe a kategóriába sorolták a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is. Magyarországról kizárólag az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a THE pszichológiai képzéseket osztályozó, 2019-re szóló szakterületi rangsorába. Az ELTE a 2018-as kettőhöz képest idén már hat szakterületi ranglistán szerepel.  Egyetemünk tizenkét helyet javított tavalyi eredményéhez képest a THE Emerging Economies University Rankings 2019-es értékelésében: az ELTE a 119. helyet szerezte meg, és ezzel a feltörekvő gazdaságú országok intézményeinek listáján a vizsgált 7 magyar egyetem közül a második helyen végzett.

Center for World University Rankings (CWUR) 2018. május 28-án hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ismét a lista legjobb magyar intézményeként – a 413. helyen szerepel, vagyis több mint száz helyezéssel lépett előbbre a világrangsorban a tavalyi 515. helyhez képest. A legjobb részeredményt (125.) egyetemünk az oktatás minősége kategóriában érte el, megelőzve olyan egyetemeket az általános rangsor élvonalából, mint az amerikai Northwestern University, a kanadai University of British Columbia vagy a svéd Karolinska Institut.

A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

Magyarországon az első, a világon a 608. helyre rangsorolta tudományos teljesítménye alapján az ELTE-t 2018 tavaszán a University Ranking by Academic Performance (URAP). A török METU (Middle East Technical University) Informatikai Intézete által 2009-ben létrehozott URAP-rangsor az akadémiai minőségre fókuszálva négyezer felsőoktatási intézmény közül állítja sorrendbe a legjobb 2500-at. A kutatók hat mutatót alapul véve alkotják meg a listát, egyebek mellett a publikációk mennyisége és minősége, a kutatás produktivitása és a nemzetközi láthatóság alapján. 

A 2017. október 23-án közzétett Best Global Universities a világ legjobb 1250 egyetemét rangsorolta. A 2018-as lista alapján a magyar egyetemek között az ELTE az első, Európában a 212. helyen áll, a világrangsorban pedig a 466. helyen szerepel. Az ELTE fizika szakja idén az előkelő 185. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, míg a növény- és állattudomány szakterületet a 280., a kémiát pedig a 489. helyre rangsorolták. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

Az ELTE a legtöbbet idézett tanulmányok felső tíz, illetve öt százalékát tekintve a hazai felsőoktatási intézmények között az első helyet szerezte meg a Leideni Egyetem 2019-es CWTS rangsorában, ezzel világviszonylatban a 620., illetve 647. helyen, Európában pedig a 264. és 276. helyen szerepel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiemelkedően jól teljesített az open access publikációk és a publikációs együttműködések területén.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen és tizennégy képzésben rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Egyetemünk fizika képzése 2017-ben az előkelő 293. helyen áll, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet és a Shanghai Egyetemet. Szerepel még az összesítésben az ELTE matematika (301-350. hely) és kémia (451-500. hely) képzése is. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.

ITTHON

A HVG Diploma 2019 rangsora szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét az ország legjobb egyeteme: Egyetemünk vezeti az oktatói kiválóság alapján összeállított alrangsort, és kimagasló eredményt ért el a bölcsészettudományi, a jogi, a pedagógus és a természettudományi képzési terület alrangsoraiban is. 

Az összesített oktatói kiválósági listát továbbra is az ELTE vezeti: egyetemünkön a legmagasabb a tudományos fokozattal, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya (9,33%). Az oktatói kiválóság tekintetében a karok rangsorában az ELTE Természettudományi Kara vezet, országosan itt a legmagasabb az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya (22,46%). Továbbra is kimagaslóan teljesít az ELTE a hallgatói kiválósági listán is: a legtöbb elsőhelyes jelentkezés (7972) ide érkezik, illetve a legkiválóbb középiskolások is az ELTE valamelyik karát választják. Országosan az ELTE hat kara – az ÁJK, a BTK, a BGGyK, a PPK, a TáTK és a TTK – tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

A HVG 2019-es középiskolai rangsorát az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti, az értékelés szerint a tavalyi tanévben egyenletesen jól teljesített minden tárgyból, a diákok egyetemi felvételi átlagpontszáma pedig kifejezetten magas volt. Az első tíz között van az ELTE másik két gyakorlóiskolája is: az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a hatodik, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium pedig a hetedik helyet szerezte meg.

A Heti Válasz 2017. november 30-án megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága, a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai, valamint az oktatói kiválóság alapján készült. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen is az élen áll. A bölcsészettudományban a korábbi évekhez hasonlóan első a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, második a Bölcsészettudományi Kar, a pedagógusképzésben pedig első helyen ismét az ELTE Tanárképző Központját találjuk, és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar is megőrizte második helyét. 

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben rendszeresen szerveztek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.