Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Az ELTE hat tudományterületen került be a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé az Academic Ranking of World Universtities 2019-es szakterületi rangsorában, az ARWU 1000 intézményt listázó világrangsorában pedig korábbi helyezését megőrizve az 501-600. helyen végzett, ezzel továbbra is a legjobb magyar egyetemnek számít. Az Academic Ranking of World Universities rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon.

2019. június 19-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi ranglistáját, amely a világ legjobb 1000 egyetemét rangsorolja. Az összesített eredmények alapján egyetemünk egy kategóriával javított tavalyi pozíciójához képest és a 651–700. helyen végzett. A QS hat vizsgált indikátora közül az ELTE a tudományos hírnévben érte el a legjobb eredményt (358).

Az ELTE 2019-ben öt területen (régészet, nyelvészet, matematika, természettudományok, valamint a fizika és csillagászat) első helyre került a magyar egyetemek között a QS szakterületi rangsorában. Régészetben és nyelvészetben a 151–200. kategóriában végzett a világranglistán, csakúgy, mint 2018-ban. A matematikai képzések kategóriában egyetemünk a tavalyi eredményhez hasonlóan idén is a 251–300. kategóriába került, míg a természettudományos képzések területén minimális visszaesés volt tapasztalható (a tavalyi 291. helyről a 340-re). A fizikai és csillagászati képzések egy kategóriát alkotnak, itt az ELTE megőrizte egy évvel korábbi (301–350.) helyezését. A bölcsészettudományok-művészetek is egy kategóriának számítanak, itt az ELTE idén a 401–450-es csoportban végzett, ezzel a magyar egyetemek közül a második helyen szerepel. Egyetemünk szintén a második a filozófiai képzések listáján Magyarországon, a világranglistán ez a tavalyihoz hasonlóan a 151–200. helyezést jelenti.

Megelőzve az összes többi magyar egyetemet, az ELTE a 20. helyre került a QS feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő 2019-es egyetemi rangsorában. A lista készítői 10 indikátort súlyoztak: ilyen tényező többek között az akadémiai és munkáltatói elismertség, az oktató/hallgató arány, a publikációk és webes megjelenések száma, de számításba veszik a PhD-fokozattal rendelkezőket, a publikációk idézettségét és a webes befolyást is, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya is számít.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2018 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem (301–500. hely). 

A THE világranglisták történetében a 2020-as a legnagyobb felmérésnek számít, amelynek során 92 ország csaknem 1400 egyetemét rangsorolták. Az értékelés 13 teljesítménymutató alapján készült. Az ELTE a nyolc szereplőt számláló magyar ranglistán ezüstérmesként, a világranglistán korábbi pozícióját megőrizve idén is a 601-800. helyen végzett. Egyetemünk idén az oktatási környezet, a kutatási teljesítmény, az idézettség, a nemzetközi láthatóság és az ipari tudástranszfer mutatói közül a nemzetközi láthatóságban szerepelt a legjobban, itt a lista 503. helyét szerezte meg. Az ELTE megőrizte hazai pozícióját a Times Higher Education 2020-as, feltörekvő országok intézményeit vizsgáló listáján is. A tavalyi 29.2-ről 30.2-re növelte összpontszámát, ezzel párhuzamosan azonban 442-ről 553-ra nőtt a rangsorolt intézmények száma, így pontszámával az ELTE a tavalyi 119. hely után idén a 149. helyen végzett, ezzel most is a második legjobb hazai egyetem a Semmelweis mögött.

Egyetemünk 2020-ban a világranglista 401–600. kategóriájában végzett a THE Impact rangsorában, amely az ENSZ tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzése alapján vizsgálja a világ egyetemeit. Az oktatás minőségét tekintve hazai viszonylatban az ELTE vezeti a ranglistát. A rangsorban az összesített helyezést a 17-es számú „Partnerség a célok eléréséért” című szempontrendszer mellett arra a három célkitűzésre adott pontszám határozza meg, amelyekben az adott egyetem a legjobban teljesít.

Az ELTE magyar viszonylatban 2014 óta őrzi vezető pozícióját a CWUR-rangsorban, ahol a 2019/2020-as vizsgálat alapján a 20 ezer egyetemet tartalmazó világranglista 598-dik helyén végzett. Ezzel az eredménnyel egyetemünk a lista legfelső 3 százalékában szerepel. A Center for World University Rankings (CWUR) az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a kutatási eredmények, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján rangsorolja az intézményeket. (Az értékelés módszertanáról bővebben itt olvashat.) 

Magyarországon az első, a világon a 608. helyre rangsorolta tudományos teljesítménye alapján az ELTE-t 2018 tavaszán a University Ranking by Academic Performance (URAP). A török METU (Middle East Technical University) Informatikai Intézete által 2009-ben létrehozott URAP-rangsor az akadémiai minőségre fókuszálva négyezer felsőoktatási intézmény közül állítja sorrendbe a legjobb 2500-at. A kutatók hat mutatót alapul véve alkotják meg a listát, egyebek mellett a publikációk mennyisége és minősége, a kutatás produktivitása és a nemzetközi láthatóság alapján. 

A 2017. október 23-án közzétett Best Global Universities a világ legjobb 1250 egyetemét rangsorolta. A 2018-as lista alapján a magyar egyetemek között az ELTE az első, Európában a 212. helyen áll, a világrangsorban pedig a 466. helyen szerepel. Az ELTE fizika szakja idén az előkelő 185. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, míg a növény- és állattudomány szakterületet a 280., a kémiát pedig a 489. helyre rangsorolták. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

Az ELTE a legtöbbet idézett tanulmányok felső tíz, illetve öt százalékát tekintve a hazai felsőoktatási intézmények között az első helyet szerezte meg a Leideni Egyetem 2019-es CWTS rangsorában, ezzel világviszonylatban a 620., illetve 647. helyen, Európában pedig a 264. és 276. helyen szerepel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiemelkedően jól teljesített az open access publikációk és a publikációs együttműködések területén.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen és tizennégy képzésben rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Egyetemünk fizika képzése 2017-ben az előkelő 293. helyen áll, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet és a Shanghai Egyetemet. Szerepel még az összesítésben az ELTE matematika (301-350. hely) és kémia (451-500. hely) képzése is. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.


Az ELTE szereplése a 2019-es szakterületi rangsorokban

ITTHON

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem megőrizte vezető pozícióját a HVG 2020-as felsőoktatási rangsora alapján és újra az oktatói és a hallgatói kiválósági lista élén végzett. A karok országos rangsorát az ELTE Bölcsészettudományi Kara vezeti holtversenyben a Semmelweis Egyetem orvostudományi karával, az ELTE Természettudományi Kara pedig a dobogó harmadik helyén áll. Továbbra is az ELTE-n dolgozik a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató, az MTA-doktori címek aránya (9,24 %) alapján pedig a második helyen áll az egyetem. A tanévben az ELTE-re érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés.

Az összesített kari rangsor hallgatói kiválósági mutatói alapján a BTK a harmadik, az ÁJK a negyedik, az IK a hetedik, a PPK a nyolcadik helyen áll. A karok oktatói kiválóságát vizsgáló alrangsorban a Természettudományi Kar áll az élen, ahol a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma 94%, az akadémikusok aránya pedig 21%. Országosan az ELTE hét kara – az ÁJK, a BTK, az IK, a PPK, a GTI, a TáTKés a BGGyK tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

A HVG 2020-as középiskolai rangsorában az egyetemi gyakorlóiskolák között az ELTE intézményei (Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) állnak az első négy helyen. A középiskolai rangsort a tavalyi radnótis győzelem után ismét a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti, a Radnóti a második helyen szerepel, ötödik lett a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, nyolcadik az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, illetve 19. a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium.