Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2017-es globális listáján az 501-600. helyen szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem. További két magyar egyetem került még be az összeállításba:  a Szegedi Tudományegyetem ugyancsak az 501-600. helyen, míg a BME a 701-800. helyen áll.

Az ARWU rangsor 2003 óta veszi számba mintegy 1300 egyetem mutatóit hat indikátor – köztük például a Nobel-díjas tudósok, illetve a Nature vagy a Science-publikációk száma – alapján, és így állítják össze a világ legjobb 500 egyetemének rangsorát.  2017-től kezdve adják közre az 501-800. közé rangsorolt intézmények listáját is. A minősítést 2009 óta a független a Shanghai Ranking Consultancy nevű szervezet készíti. 

A Best Global Universities a világ legjobb ezer egyetemét rangsorolja. A 2017-es lista alapján a magyar egyetemek között az ELTE az első, Európában a 219. helyen áll, a világ rangsorban pedig 505. helyen szerepel. Az ELTE fizika szakja idén a 202. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, míg a növény- és állattudomány szakterületen 258. helyre rangsorolták. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

A Quacquarelli Symonds (QS) rangsorkészítő 2017-es tudományági globális egyetemi rangsorát 4438 intézmény kiértékelésével – ezek közül 3098-at hitelesítve – és 1117 egyetem rangsorolásával állította fel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az előző évekhez hasonlón őrzi pozícióját (651-700. hely) a világ legjobb intézményei között, azonban a legfrissebb szakterületi rangsorban az egyes tudományterületek között elmozdulás tapasztalható a korábbi évekhez képest: az ELTE tíz tudományágban a világ elitegyetemei között szerepel. Különösen örömteli a Régészet eredménye, amely a legjobb száz közvetlen közelébe került.

A QS 2017. október 17-én tette közzé legfrissebb, ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelő rangsorát, melyen az ELTE a 30. helyen áll.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2017 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem, míg a kiemelkedő eredményt felmutató öregdiákok (Alumni Outcomes) szempontjából egyetemünk a 179. helyen szerepel.

A Times Higher Education 2017. szeptember 5-én hozta nyilvánosságra a 2017/2018-as évre vonatkozó világrangsorát. Az idén tizenharmadik alkalommal bemutatott Times Higher Education World University Rankings a világ 980 legjobb egyetemét rangsorolja – ez az egyetlen olyan átfogó lista, amely tizenhárom indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. Az indikátorokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) független szakértői auditálták. A lista legjobb magyar intézménye idén a Semmelweis Egyetem (401-500. hely). Egyetemünk a rangsor 601–800. helyén áll, ebbe a kategóriába sorolták a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem a 800+ szegmensben szerepel.

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2017-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. Intézményünket a 767. helyre rangsorolták. Európai összehasonlításban a háromszáz legjobb intézmény között vagyunk.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2017. október 16-án hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ismét a lista legjobb magyar intézményeként – az 515. helyen szerepel, a Semmelweis Egyetem a 611., a Debreceni Egyetem a 694. A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen rangsorolja a kiemelkedő tudományos eredményeket elérő képzéseket. A 2016-os listán a tizennégy vizsgált képzés között három magyar szerepel: az ELTE fizika képzése mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki és a Semmelweis Egyetem orvosképzése került be a világ elitjébe. Egyetemünk fizika képzése az előkelő 268. helyen szerepel, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet, a milánói Polytechnic Egyetemet és a Bergeni Egyetemet is.

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.

ITTHON

A HVG Diploma 2017 rangsora szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét az ország legjobb egyeteme. Az ELTE-t a dobogón a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem követi: a hallgatói és az oktatói kiválóság összesítése alapján ezek az intézmények állnak a rangsor élén. Az ország három legjobb kara között két ELTE-set találunk: az első helyen holtversenyben az ELTE BTK, az ELTE TTK és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara végzett. Az oktatói kiválósági mutatók szerint az ELTE-n dolgozik a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató, az MTA-címek aránya (közel 11%) a legmagasabb a tudományegyetemek között. A hallgatói kiválósági összesített listáról kiderül: az ELTE-re érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés, valamint a legtöbb, középiskolai versenyen helyezett felvételiző (217 fő) is Egyetemünket választotta, amely összesítve a második helyen áll. A kari hallgatói kiválósági rangsorban az első 5 helyen 2 ELTE-s kar található: az BTK a harmadik, az ÁJK pedig a negyedik legjobb kar lett az országban.

A Diploma 2017 kiadványban tizennégy képzésterületre és közel ötven népszerű szakra készítettek rangsorokat. A bölcsészettudományi képzésterületi rangsor élén a hallgatói kiválóság szerint – 2015-höz, 2014-hez, 2013-hoz és 2012-höz hasonlóan – két ELTE-s kar áll: a rangsort idén az ELTE BTK és az ELTE PPK vezeti, a jogi képzésterületi rangsor hallgatói listájának élén továbbra is az ELTE ÁJK áll. A pedagógiai képzésterület hallgatói kiválósági listáját az ELTE BGGyK és az ELTE TKK vezeti. A társadalomtudományi képzésterület második és harmadik helyén az ELTE TáTK és az ELTE ÁJK áll, míg a természettudományos képzési terület hallgatói és az oktatói kiválósági listáját is az ELTE TTK vezeti. Az informatika képzésterületen az ELTE Informatikai Kara a második helyen áll a hallgatók kiválósága alapján.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két gyakorlóiskolája ismét felkerült az ország tíz legjobb középiskolájának listájára. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a harmadik, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a hetedik helyet foglalja el a 2018-as listán.

A Heti Válasz 2016 végén megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága és a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai, valamint az oktatói kiválóság alapján készült. A három legjobb magyar egyetem idén a lap szerint a Pázmány, a Corvinus és az ELTE lett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen, a bölcsészettudományban és a pedagógusképzésben is az élen áll. A legnépszerűbb szakok rangsorai közül az ELTE vezeti a legtöbbet, hetet: ezek az anglisztika, a szabad bölcsészet, az osztatlan tanárképzés, a gyógypedagógia, a programtervező informatikus, a kommunikáció- és médiatudomány, valamint a földrajz szak.

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben rendszeresen szerveztek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.