Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Országos vezető szerepét megőrizve három szakterületen hat tudományágban került be a rangos QS 2018-as összesítésébe az Eötvös Loránd Tudományegyetem: több mint száz helyet javított pozícióján a természettudományban (a 396-ról a 291. helyre) és a bölcsészettudományban (a 401-450-ről a 321. helyre), a régészet, a nyelvészet, a filozófia pedig a világ legjobb kétszáz képzése között van. A Quacquarelli Symonds (QS) rangsorkészítő 2018. február 28-án közétett tudományági globális egyetemi rangsora több mint 22 millió dokumentum elemzésével készült el 151 ország 1130 intézményét öt szakterület 48 tudományágában összehasonlítva.

Megelőzve az összes többi magyar egyetemet, az ELTE a 20. helyre került a QS feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő 2019-es egyetemi rangsorában. A lista készítői 10 indikátort súlyoztak: ilyen tényező többek között az akadémiai és munkáltatói elismertség, az oktató/hallgató arány, a publikációk és webes megjelenések száma, de számításba veszik a PhD-fokozattal rendelkezőket, a publikációk idézettségét és a webes befolyást is, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya is számít.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2018 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem (301–500. hely). 

A legfrissebb globális és szakterületenkénti Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort 2018. augusztus 15-én tették közzé. A globális rangsorban az ELTE a világ legjobb 600 egyeteme között szerepel (501–600. hely), valamint öt szakterületen is a legjobbak között említik, ebből háromban a legjobb 300 egyetem között tartják számon. Matematikából, pszichológiából, fizikából, ökológiából és földtudományokból is az ELTE a legjobb magyar egyetem. Matematikából – csak úgy mint tavaly – idén is a 151-200. helyen áll egyetemünk, fizikából ezúttal is a 201-300. helyre rangsorolták, és 2018-ban pszichológiából is bekerült a legjobb 300 intézmény közé (201-300. hely.) Az ökológia szakterületen a 301-400., a földtudományokban pedig a 401-500. helyre tették az ELTE képzéseit.

A Times Higher Education 2018. szeptember 26-án hozta nyilvánosságra 2019-es világrangsorát. Az idén tizennegyedik alkalommal bemutatott Times Higher Education World University Rankings ezúttal a világ 1258 intézményét rangsorolta – ez az egyetlen olyan átfogó lista, amely tizenhárom indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. Az indikátorokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) független szakértői auditálták. A lista legjobb magyar intézménye idén a Semmelweis Egyetem (401-500. hely). Egyetemünk a rangsor 601–800. helyén áll, ebbe a kategóriába sorolták a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Debreceni Egyetem a 801-1000. helyen, a Budapesti Corvinus Egyetem a 1001+ szegmensben szerepel.

Center for World University Rankings (CWUR) 2018. május 28-án hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ismét a lista legjobb magyar intézményeként – a 413. helyen szerepel, vagyis több mint száz helyezéssel lépett előbbre a világrangsorban a tavalyi 515. helyhez képest. A legjobb részeredményt (125.) egyetemünk az oktatás minősége kategóriában érte el, megelőzve olyan egyetemeket az általános rangsor élvonalából, mint az amerikai Northwestern University, a kanadai University of British Columbia vagy a svéd Karolinska Institut.

A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

Magyarországon az első, a világon a 608. helyre rangsorolta tudományos teljesítménye alapján az ELTE-t 2018 tavaszán a University Ranking by Academic Performance (URAP). A török METU (Middle East Technical University) Informatikai Intézete által 2009-ben létrehozott URAP-rangsor az akadémiai minőségre fókuszálva négyezer felsőoktatási intézmény közül állítja sorrendbe a legjobb 2500-at. A kutatók hat mutatót alapul véve alkotják meg a listát, egyebek mellett a publikációk mennyisége és minősége, a kutatás produktivitása és a nemzetközi láthatóság alapján. 

A 2017. október 23-án közzétett Best Global Universities a világ legjobb 1250 egyetemét rangsorolta. A 2018-as lista alapján a magyar egyetemek között az ELTE az első, Európában a 212. helyen áll, a világrangsorban pedig a 466. helyen szerepel. Az ELTE fizika szakja idén az előkelő 185. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, míg a növény- és állattudomány szakterületet a 280., a kémiát pedig a 489. helyre rangsorolták. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2017-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. Intézményünket a 767. helyre rangsorolták. Európai összehasonlításban a háromszáz legjobb intézmény között vagyunk.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen és tizzennégy képzésben rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Egyetemünk fizika képzése 2017-ben az előkelő 293. helyen áll, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet és a Shanghai Egyetemet. Szerepel még az összesítésben az ELTE matematika (301-350. hely) és kémia (451-500. hely) képzése is. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.

ITTHON

A HVG Diploma 2018 rangsora szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét az ország legjobb egyeteme, mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság listáját az ELTE vezeti. Az egyetemi karok országos összehasonlításában is intézményünk áll az élen: az első helyen a Bölcsészettudományi Kart, a második helyen a Természettudományi Kart találjuk.

Az oktatói kiválósági mutatók szerint az ELTE-n dolgozik a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató, az MTA-címek aránya (több mint 10%) a legmagasabb a tudományegyetemek között. A hallgatói kiválósági összesített listáról kiderül: az ELTE-re érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés (7294), valamint a legtöbb, középiskolai versenyen helyezett felvételiző (248 fő) is egyetemünket választotta, amely ebben a kategóriában is az élen áll. Az összesített kari rangsor hallgatói kiválósági mutatói alapján a Bölcsészettudományi Kar a harmadik, az Állam- és Jogtudományi Kar a negyedik, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar a nyolcadik, az Informatikai Kar a kilencedik, a Tanárképző Központ pedig a tizedik helyen áll. A karok oktatói kiválóságát vizsgáló alrangsorban a Természettudományi Kar áll az élen, ahol a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma közel 91%, az akadémikusok aránya pedig 24%.Országosan az ELTE öt kara – az ÁJK, a BTK, a BGGyK a PPK és a TTK –, valamint a Tanárképző Központ tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

A HVG 2019-es középiskolai rangsorát az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti, az értékelés szerint a tavalyi tanévben egyenletesen jól teljesített minden tárgyból, a diákok egyetemi felvételi átlagpontszáma pedig kifejezetten magas volt. Az első tíz között van az ELTE másik két gyakorlóiskolája is: az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a hatodik, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium pedig a hetedik helyet szerezte meg.

A Heti Válasz 2017. november 30-án megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága, a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai, valamint az oktatói kiválóság alapján készült. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen is az élen áll. A bölcsészettudományban a korábbi évekhez hasonlóan első a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, második a Bölcsészettudományi Kar, a pedagógusképzésben pedig első helyen ismét az ELTE Tanárképző Központját találjuk, és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar is megőrizte második helyét. 

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben rendszeresen szerveztek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.