A kutatás etikája

A kutatás etikája
04/22

2021. április 22. 10:30 - 15:20

online

04/22

2021. április 22. 10:30 - 15:20

online


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – mint a LERU-hoz (Európai Kutatóegyetemek Ligája) társult CE7 egyetemek tagja – online szemináriumot tart Európa vezető kutatóegyetemeinek részvételével angol nyelven.

A kutatásetika kiemelt fontosságú kérdés az Európai Unió tagállamaiban, amely egyes országokban nemzeti szinten, míg máshol – hazánkban is – intézményi hatáskörben kerül szabályozásra. A szeminárium a kutatásetika rendkívül szerteágazó, izgalmas és felelősségteljes gyakorlatába enged betekintést, a résztvevő intézmények kutatásetikai területen tevékenykedő kollégái segítségével. Jó gyakorlatokkal és aktuális tapasztalatokkal ismerkedhetünk meg többek között az állatok vagy emberek bevonásával történő kísérletekkel kapcsolatos kutatásetikai kérdésekben, a koronavírus járvány kapcsán felmerülő esetekben, a kutatási visszaélések és kutatásetikával kapcsolatos szabályozások és lehetőségek területén.

Az eseményen, amelynek moderátora Magyari Enikő, az ELTE tudományos rektorhelyettese, köszöntőt mond Borhy László, az ELTE rektora. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több kutatója is előadást tart, Rónay Zoltán és Kökönyei Gyöngyi a jelenlegi járvány összefüggésében vizsgálja a kutatásetikai kihívásokat, Perlusz Andrea pedig a fogyatékossággal élő személyekkel kapcsolatos kutatások etikai aspektusairól beszél.

Regisztráció (kötelező, április 18-ig!)

Részletes program
Absztraktok