A legjobbak között az ELTE gimnáziumai

2017.10.04.
A legjobbak között az ELTE gimnáziumai
Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a harmadik, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a hetedik a HVG 2018-as középiskolai rangsorán. Egyetemünk újonnan felvett hallgatóinak jórésze pedig a listavezető iskolákból érkezett.

Az ország száz legjobb gimnáziumát mutatja be a HVG 2018-as középiskolai rangsort tartalmazó kiadványa. Az ELTE gyakorlóiskolái évek óta a legjobb tíz intézmény között szerepelnek. Idén az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a dobogó harmadik helyére lépett elő a tavalyi nyolcadikról, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium pedig megőrizve pozícióját, ebben az évben is a hetedik helyet foglalja el.

A listát idén is a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti, míg a második a budapesti Eötvös József Gimnázium. Utóbbi egyébként az a középiskola, ahonnan az idei felvételi eljárás során a legtöbb új hallgató érkezett az ELTE-re. E tekintetben alig valamivel marad le mögötte a HVG-s lista első helyén szereplő Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a harmadik helyen álló ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium: tehetséges diákjaik jórésze választotta felsőfokú tanulmányai helyszínéül az ELTE-t. Kiemelkedően sokan, 54-en nyertek felvételt egyetemünkre a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolából is, mely a HVG összesítésében hatodikként szintén előkelő helyen szerepel.

A rangsor összeállítása során a szerkesztők figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a közép- és emelt szintű érettségi eredményeit 2016 tavaszán magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

A HVG rangsora a legjobb vidéki középiskolákat is megnevezte: az idei évben a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium az ötödik helyen szerepel a listán.

Forrás: Eduline