A Radnóti lett az ország legjobb gimnáziuma

2020.10.21.
A Radnóti lett az ország legjobb gimnáziuma
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mindhárom budapesti középiskolája az első öt között van a HVG idei rangsorában: az Apáczai és a Trefort a 4., illetve az 5. helyen végzett. A szombathelyi Bolyai a 4. a gyakorlóiskolák között. 

Ismét az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma végzett a HVG legjobb száz magyarországi gimnáziumot rangsoroló listája élén. Tavaly ugyan a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium szerezte meg az első helyet, akkor a Radnóti a második helyre került, most azonban a Fazekas harmadik lett, míg a második helyen a budapesti Eötvös Gimnázium végzett.  A Trefort megőrizte ötödik helyét, az Apáczai pedig a tavalyi 8. hely után 4.-ként visszakerült az első ötbe. 

A legjobb tízbe – vagyis holtverseny miatt tizenegybe – egy vidéki gimnázium fért be, a következő tíz helyen viszont a vidéki iskolák dominálnak, köztük az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolája. A Bolyai a 2020-as eredményéhez képest három hellyel előrébb került: idén 16. az intézmények összesített listáján, tavaly ebben a rangsorban a 19. volt.

Az ELTE középiskolái vezetik a gyakorlóiskolai listát is, a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, illetve az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolája, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium áll idén is az első négy helyen.

A lista első tíz helyén sorrendben a következő intézmények állnak:

  1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  4. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
  5. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  6. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
  7. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
  8. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
  9. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
  10. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium (Budapest) / Lovassy László Gimnázium (Veszprém) holtversenyben

Ahogy az előző években, úgy az idén is három fő szempont alapján áll össze a rangsor:  a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményei matematikából és szövegértésből; a nappali tagozatosok 2019. évi érettségi eredményei matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből (tantárgyanként és tanulónként plusz 50 ponttal honorálták a sikeres emelt szintű érettségit); valamint a felsőoktatási felvételin 2019 szeptemberében egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszáma.

A HVG legjobb gimnáziumokat ismertető kiadványa az Oktatási Hivatal adatbázisából származó, 2018/2019-es tanév adatai alapján készült.

Az ELTE a rangsorokban

Forrás: HVG / 24.hu