Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Az ELTE hat tudományterületen került be a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé az Academic Ranking of World Universtities 2019-es szakterületi rangsorában, az ARWU 1000 intézményt listázó világrangsorában pedig korábbi helyezését megőrizve az 501-600. helyen végzett, ezzel továbbra is a legjobb magyar egyetemnek számít. Az Academic Ranking of World Universities rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon.

2019. június 19-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi ranglistáját, amely a világ legjobb 1000 egyetemét rangsorolja. Az összesített eredmények alapján egyetemünk egy kategóriával javított tavalyi pozíciójához képest és a 651–700. helyen végzett. A QS hat vizsgált indikátora közül az ELTE a tudományos hírnévben érte el a legjobb eredményt (358).

Az ELTE 2019-ben öt területen (régészet, nyelvészet, matematika, természettudományok, valamint a fizika és csillagászat) első helyre került a magyar egyetemek között a QS szakterületi rangsorában. Régészetben és nyelvészetben a 151–200. kategóriában végzett a világranglistán, csakúgy, mint 2018-ban. A matematikai képzések kategóriában egyetemünk a tavalyi eredményhez hasonlóan idén is a 251–300. kategóriába került, míg a természettudományos képzések területén minimális visszaesés volt tapasztalható (a tavalyi 291. helyről a 340-re). A fizikai és csillagászati képzések egy kategóriát alkotnak, itt az ELTE megőrizte egy évvel korábbi (301–350.) helyezését. A bölcsészettudományok-művészetek is egy kategóriának számítanak, itt az ELTE idén a 401–450-es csoportban végzett, ezzel a magyar egyetemek közül a második helyen szerepel. Egyetemünk szintén a második a filozófiai képzések listáján Magyarországon, a világranglistán ez a tavalyihoz hasonlóan a 151–200. helyezést jelenti.

Megelőzve az összes többi magyar egyetemet, az ELTE a 20. helyre került a QS feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő 2019-es egyetemi rangsorában. A lista készítői 10 indikátort súlyoztak: ilyen tényező többek között az akadémiai és munkáltatói elismertség, az oktató/hallgató arány, a publikációk és webes megjelenések száma, de számításba veszik a PhD-fokozattal rendelkezőket, a publikációk idézettségét és a webes befolyást is, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya is számít.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2018 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem (301–500. hely). 

A THE világranglisták történetében a 2020-as a legnagyobb felmérésnek számít, amelynek során 92 ország csaknem 1400 egyetemét rangsorolták. Az értékelés 13 teljesítménymutató alapján készült, a THE listája az egyetlen olyan rangsor, amely ezen indikátorok segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. Az ELTE a nyolc szereplőt számláló magyar ranglistán ezüstérmesként, a világranglistán korábbi pozícióját megőrizve idén is a 601-800. helyen végzett. Egyetemünk idén az oktatási környezet, a kutatási teljesítmény, az idézettség, a nemzetközi láthatóság és az ipari tudástranszfer mutatói közül a nemzetközi láthatóságban szerepelt a legjobban, itt a lista 503. helyét szerezte meg. Az ELTE 2016-ban szerepelt először a listán, akkor szintén a 601-800. helyen. Az ELTE a 2018-as kettőhöz képest 2019-ben már hat szakterületi ranglistán szerepelt. Egyetemünk tizenkét helyet javított tavalyi eredményéhez képest a THE Emerging Economies University Rankings 2019-es értékelésében: az ELTE a 119. helyet szerezte meg, és ezzel a feltörekvő gazdaságú országok intézményeinek listáján a vizsgált 7 magyar egyetem közül a második helyen végzett.

Az ELTE magyar viszonylatban 2014 óta őrzi vezető pozícióját a CWUR-rangsorban, ahol a 2019/2020-as vizsgálat alapján a 20 ezer egyetemet tartalmazó világranglista 598-dik helyén végzett. Ezzel az eredménnyel egyetemünk a lista legfelső 3 százalékában szerepel. A Center for World University Rankings (CWUR) az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a kutatási eredmények, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján rangsorolja az intézményeket. (Az értékelés módszertanáról bővebben itt olvashat.) 

Magyarországon az első, a világon a 608. helyre rangsorolta tudományos teljesítménye alapján az ELTE-t 2018 tavaszán a University Ranking by Academic Performance (URAP). A török METU (Middle East Technical University) Informatikai Intézete által 2009-ben létrehozott URAP-rangsor az akadémiai minőségre fókuszálva négyezer felsőoktatási intézmény közül állítja sorrendbe a legjobb 2500-at. A kutatók hat mutatót alapul véve alkotják meg a listát, egyebek mellett a publikációk mennyisége és minősége, a kutatás produktivitása és a nemzetközi láthatóság alapján. 

A 2017. október 23-án közzétett Best Global Universities a világ legjobb 1250 egyetemét rangsorolta. A 2018-as lista alapján a magyar egyetemek között az ELTE az első, Európában a 212. helyen áll, a világrangsorban pedig a 466. helyen szerepel. Az ELTE fizika szakja idén az előkelő 185. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, míg a növény- és állattudomány szakterületet a 280., a kémiát pedig a 489. helyre rangsorolták. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

Az ELTE a legtöbbet idézett tanulmányok felső tíz, illetve öt százalékát tekintve a hazai felsőoktatási intézmények között az első helyet szerezte meg a Leideni Egyetem 2019-es CWTS rangsorában, ezzel világviszonylatban a 620., illetve 647. helyen, Európában pedig a 264. és 276. helyen szerepel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiemelkedően jól teljesített az open access publikációk és a publikációs együttműködések területén.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen és tizennégy képzésben rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Egyetemünk fizika képzése 2017-ben az előkelő 293. helyen áll, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet és a Shanghai Egyetemet. Szerepel még az összesítésben az ELTE matematika (301-350. hely) és kémia (451-500. hely) képzése is. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.

ITTHON

A HVG Diploma 2019 rangsora szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét az ország legjobb egyeteme: Egyetemünk vezeti az oktatói kiválóság alapján összeállított alrangsort, és kimagasló eredményt ért el a bölcsészettudományi, a jogi, a pedagógus és a természettudományi képzési terület alrangsoraiban is. 

Az összesített oktatói kiválósági listát továbbra is az ELTE vezeti: egyetemünkön a legmagasabb a tudományos fokozattal, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya (9,33%). Az oktatói kiválóság tekintetében a karok rangsorában az ELTE Természettudományi Kara vezet, országosan itt a legmagasabb az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya (22,46%). Továbbra is kimagaslóan teljesít az ELTE a hallgatói kiválósági listán is: a legtöbb elsőhelyes jelentkezés (7972) ide érkezik, illetve a legkiválóbb középiskolások is az ELTE valamelyik karát választják. Országosan az ELTE hat kara – az ÁJK, a BTK, a BGGyK, a PPK, a TáTK és a TTK – tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

A HVG 2019-es középiskolai rangsorát az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti, az értékelés szerint a tavalyi tanévben egyenletesen jól teljesített minden tárgyból, a diákok egyetemi felvételi átlagpontszáma pedig kifejezetten magas volt. Az első tíz között van az ELTE másik két gyakorlóiskolája is: az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a hatodik, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium pedig a hetedik helyet szerezte meg.

A Heti Válasz 2017. november 30-án megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága, a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai, valamint az oktatói kiválóság alapján készült. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen is az élen áll. A bölcsészettudományban a korábbi évekhez hasonlóan első a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, második a Bölcsészettudományi Kar, a pedagógusképzésben pedig első helyen ismét az ELTE Tanárképző Központját találjuk, és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar is megőrizte második helyét. 

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben rendszeresen szerveztek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.