Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Az Academic Ranking of World Universtities 2020-as rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 601–700. helyre került, ezzel a magyar egyetemek között a legelőkelőbb helyet szerezte meg a világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét bemutató összesítésben. Az eredménnyel egyébként olyan neves intézményekkel került egy kategóriába, mint a walesi Swansea Egyetem, a németországi Konstanzi Egyetem és a Luxemburgi Egyetem. Az ELTE az ARWU idei szakterületi rangsorában fizika területén egy kategóriát javítva tavalyi eredményén a 151–200. helyen, biológiai képzésekben, ökológiában és meteorológiában a 301-400. helyen áll, ami hazai viszonylatban mind a négy területen vezető pozíciót jelent. A pszichológia és a matematika területén a 301–400., illetve a 401–500. kategóriában végzett. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon.

2020. június 10-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-es egyetemi ranglistáját (World University Rankings), amely a világ legjobb 1000 egyetemét rangsorolja. Az összesített eredmények alapján egyetemünk ismét javított egy kategóriát a tavalyi pozíciójához képest, és a 601–650 helyen végzett. A QS hat vizsgált indikátora közül az ELTE a tudományos hírnévben érte el a legjobb eredményt (361.).

Az ELTE 2019-ben öt területen (régészet, nyelvészet, matematika, természettudományok, valamint a fizika és csillagászat) első helyre került a magyar egyetemek között a QS szakterületi rangsorában. Régészetben és nyelvészetben a 151–200. kategóriában végzett a világranglistán, csakúgy, mint 2018-ban. A matematikai képzések kategóriában egyetemünk a tavalyi eredményhez hasonlóan idén is a 251–300. kategóriába került, míg a természettudományos képzések területén minimális visszaesés volt tapasztalható (a tavalyi 291. helyről a 340-re). A fizikai és csillagászati képzések egy kategóriát alkotnak, itt az ELTE megőrizte egy évvel korábbi (301–350.) helyezését. A bölcsészettudományok-művészetek is egy kategóriának számítanak, itt az ELTE idén a 401–450-es csoportban végzett, ezzel a magyar egyetemek közül a második helyen szerepel. Egyetemünk szintén a második a filozófiai képzések listáján Magyarországon, a világranglistán ez a tavalyihoz hasonlóan a 151–200. helyezést jelenti.

Megelőzve az összes többi magyar egyetemet, az ELTE a 20. helyre került a QS feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő 2019-es egyetemi rangsorában. A lista készítői 10 indikátort súlyoztak: ilyen tényező többek között az akadémiai és munkáltatói elismertség, az oktató/hallgató arány, a publikációk és webes megjelenések száma, de számításba veszik a PhD-fokozattal rendelkezőket, a publikációk idézettségét és a webes befolyást is, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya is számít.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2018 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem (301–500. hely). 

A THE világranglisták történetében a 2020-as a legnagyobb felmérésnek számít, amelynek során 92 ország csaknem 1400 egyetemét rangsorolták. Az értékelés 13 teljesítménymutató alapján készült. Az ELTE a nyolc szereplőt számláló magyar ranglistán ezüstérmesként, a világranglistán korábbi pozícióját megőrizve idén is a 601-800. helyen végzett. Egyetemünk idén az oktatási környezet, a kutatási teljesítmény, az idézettség, a nemzetközi láthatóság és az ipari tudástranszfer mutatói közül a nemzetközi láthatóságban szerepelt a legjobban, itt a lista 503. helyét szerezte meg.

Az ELTE lett Magyarország legjobb egyeteme a bölcsészettudomány, az informatika, az élettelen természettudomány, illetve a pszichológia tudományterületén a Times Higher Education 2021-es szakterületi rangsorában. Pszichológusképzésünk továbbra is a világ 300 legjobb intézménye közé tartozik, bölcsészettudományokban pedig Magyarországról kizárólag az ELTE jutott be az idei legjobbak közé.

Egyetemünk 2020-ban a világranglista 401–600. kategóriájában végzett a THE Impact rangsorában, amely az ENSZ tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzése alapján vizsgálja a világ egyetemeit. Az oktatás minőségét tekintve hazai viszonylatban az ELTE vezeti a ranglistát. A rangsorban az összesített helyezést a 17-es számú „Partnerség a célok eléréséért” című szempontrendszer mellett arra a három célkitűzésre adott pontszám határozza meg, amelyekben az adott egyetem a legjobban teljesít.

Az ELTE magyar viszonylatban 2014 óta őrzi vezető pozícióját a CWUR-rangsorban, ahol a 2020/2021-es vizsgálatban tíz helyet javított tavalyi eredményén, ezzel a kétezer legjobb egyetemet tartalmazó világranglista 588. helyén szerepel. A Center for World University Rankings 2012 óta rangsorolja a felsőoktatási intézményeket az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a kutatási eredmények, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján. (Az értékelés módszertanáról bővebben itt olvashat.) 

Magyarországon az első, a világon a 608. helyre rangsorolta tudományos teljesítménye alapján az ELTE-t 2018 tavaszán a University Ranking by Academic Performance (URAP). A török METU (Middle East Technical University) Informatikai Intézete által 2009-ben létrehozott URAP-rangsor az akadémiai minőségre fókuszálva négyezer felsőoktatási intézmény közül állítja sorrendbe a legjobb 2500-at. A kutatók hat mutatót alapul véve alkotják meg a listát, egyebek mellett a publikációk mennyisége és minősége, a kutatás produktivitása és a nemzetközi láthatóság alapján. 

A U.S. News & World Report 2021-es felsőoktatási rangsorában a magyar egyetemek közül a legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el, a 414. helyre került, az európai intézmények között pedig 182. lett. A szakterületi rangsorokban az ELTE a fizika, élő természettudomány, űrtudomány és pszichológia területén is a legmagasabban rangsorolt magyar intézmény. A U.S. News & World Report módszertanában nagy szerep jut a tudományos teljesítménynek, a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is.

A tudományos együttműködések és a nyílt hozzáférés indikátorai alapján is az ELTE lett a legjobb magyar intézmény az egyetemek és kutatóintézetek publikációs teljesítményét mérő CWTS Leiden Ranking 2020-as rangsorában. A nemzetközi kooperációban születő közlemények arányát tekintve az ELTE a 87. a világranglistán, míg a nyílt hozzáférésű publikációk arányát figyelembe véve a 102. helyen szerepel. Ebben az évben 65 ország 1176 egyeteme került fel a listára..

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen és tizennégy képzésben rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Egyetemünk fizika képzése 2017-ben az előkelő 293. helyen áll, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet és a Shanghai Egyetemet. Szerepel még az összesítésben az ELTE matematika (301-350. hely) és kémia (451-500. hely) képzése is. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.


Az ábra az ELTE szereplését mutatja a három legfontosabb rangsor (ARWU, QS, THE) 2020-as szakterületi listáin. A függőleges tengelyen az átlagos helyezés található. A körök mérete azzal arányosan nő, hogy hány rangsorban szerepel az adott tudományterület. A folytonos piros szegélyű körökkel jelzett tudományterületeken az ELTE a legjobb hazai intézmény, a szaggatott piros szegélyű körök esetében pedig van olyan rangsor, amelyben nem az ELTE tölti be a vezető pozíciót.

ITTHON

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem megőrizte vezető pozícióját a HVG 2021-es felsőoktatási rangsora alapján, és újra az oktatói és a hallgatói kiválósági lista élén végzett. A karok országos rangsorát az ELTE Bölcsészettudományi Kara vezeti holtversenyben a Semmelweis Egyetem orvostudományi karával, az ELTE Természettudományi Kara pedig a dobogó harmadik helyén áll. A karok oktatói kiválóságát vizsgáló alrangsorban a Természettudományi Kar áll az élen, ahol a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma 94%, az akadémikusok aránya pedig 21%. Országosan az ELTE hét kara – az ÁJK, a BTK, az IK, a PPK, a GTI, a TáTK és a BGGyK tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

Az ELTE mindhárom budapesti középiskolája az első öt között van a HVG 2021-es rangsorában: a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium az első, az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a negyedik, míg a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium az ötödik helyen végzett az ország 100 legjobb középiskolája között. Az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolája, a Bolyai 6. lett a vidéki iskolák között, az intézmények összesített listáján pedig a 2020-as eredményéhez képest három hellyel előrébb került: idén a 16. Az ELTE gimnáziumai vezetik a gyakorlóiskolai listát is, a Radnóti, a Trefort, az Apáczai és a Bolyai áll 2020-ban is az első négy helyen.