A Radnóti vezeti a HVG 2023-as középiskolai rangsorát

2022.10.21.
A Radnóti vezeti a HVG 2023-as középiskolai rangsorát
Az ELTE fővárosi gyakorló gimnáziumai idén is az első tízben végeztek az ország legjobb középiskoláit tartalmazó listán: az Apáczai az ötödik, a Trefort a hatodik helyet szerezte meg. A szombathelyi Bolyai nagyot javítva tavalyi eredményén, idén az előkelő 15. helyre került.

Az első helyet idén újra a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium szerezte meg, az iskola diákjai kimagasló teljesítményt értek el mind a kompetenciamérésen, mind az érettségin és a felvételin. Az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a tavalyi hatodikról feljött az ötödik helyre, míg a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a tavalyi negyedik helyét a hatodikra cserélte.

A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium az intézmények összesített listáján idén 15. lett, vagyis 11 hellyel előrébb került a tavalyi eredményéhez képest. Az iskola őrzi negyedik helyét a gyakorló gimnáziumok és a vidéki gimnáziumok sorában.

A Radnótit a listán az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium követi, tavaly ez a két gimnázium holtversenyben végzett az első helyen. A hagyományoknak megfelelően a matematikai kompetenciák és a matematikaérettségi kategóriában a Fazekas lett az első, de eredményét lehúzta, hogy az idegen nyelvi érettségiknél gyengén teljesített, csak 20. lett. A Radnóti a matematikai mérésben, szövegértésben és a felvételi eredmények között is a 2. legjobb lett. Az Eötvös csak egy kategóriában lett dobogós – a történelemérettségiben 3. –, azonban minden részterületen egyenletes teljesítményt mutatott.

A lista első tíz helyét két kivétellel fővárosi intézmények foglalják el, a vidéki középiskolák közül a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumnak a hetedik helyre, a veszprémi Lovassy László Gimnáziumnak a tizedik helyre sikerült bekerülnie. A második tízben már fele-fele arányban vannak a fővárosi és a vidéki intézmények. Idén egyébként az összes megyéből felkerült legalább egy középiskola a HVG listájára, a legtöbb Pest megyéből.

Idén az alábbi három fő szempont alapján állt össze a rangsor: a nappali tagozatos 10. évfolyamosok kompetenciamérésének átlagteljesítménye matematikából és szövegértésből; a nappali tagozatosok 2021. évi érettségi eredményei matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből (tantárgyanként és tanulónként plusz 50 ponttal honorálták a sikeres emelt szintű érettségit); a felsőoktatásba, nappali tagozatra felvett diákok felvételi pontjainak átlaga.

Az ELTE és gyakorló gimnáziumai régóta előkelő helyen szerepelnek a különböző rangsorokban, erről alábbi összefoglalónkban olvashat bővebben.

Forrás: HVG