A rendszerigazolás pszichológiája

A rendszerigazolás pszichológiája
05/06

2021. május 06. 16:00

online

05/06

2021. május 06. 16:00 -

online


A társadalmi önalávetés kérdéseiről tartja díszdoktori előadását John T. Jost, a New York University politikai pszichológus professzora.

A rendszerigazolás-elméletet több mint 25 évvel ezelőtt Jost és Banaji dolgozta ki hátrányos helyzetű egyének és csoportok szerepének értelmezéséhez a róluk kialakult negatív sztereotípiákban, illetve a csoporton kívüli favoritizmus jelenségének magyarázatára. Az 1994 óta jócskán kibővült elmélet szerint a különféle társadalmi, gazdasági és politikai intézmények eltérő módon és mértékben arra késztetik az embereket, hogy a fennálló rendet védjék, megerősítsék. A rendszer igazolásában való részvételük a "status quo"-val való elégedettség növelését szolgálja, miközben csökkenti a lakosság bizonytalanság- és fenyegetettségérzését is. Az előadás a professzor Harvard University Pressnél nemrég megjelent új könyvére épül, összefoglalva a rendszerigazolási elmélet főbb tételeit és bizonyításukat, valamint kiemelve azokat a kérdéseket, amelyekre a jövőben kutatások épülhetnek.

John T. Jost a ma elő egyik legismertebb, legtöbbet publikáló és leginkább meghatározó politikai pszichológus a világon. 2008 óta a New York University professzora. Az ELTE Szenátusa 2021. május 7-én, a Pázmány-napi ünnepség keretében avatja díszdoktorává, ebből az alkalomból tart The Psychology of System Justification: Self-Subjugation in Society címmel online előadást.

Regisztráció 
Zoom-link