A Svájci Tudományos Alap támogatja Mátyus Edit kutatásait

2016.07.18.
A Svájci Tudományos Alap támogatja Mátyus Edit kutatásait

Mátyus Edit, a TTK Kémiai Intézet tudományos munkatársa – egyedüli magyar kutatóként – nyerte el a Svájci Tudományos Alap „Promotion of Young Scientists in Eastern Europe (PROMYS)” pályázati kiírásának támogatását. A támogatás összege 625 ezer CHF (180 millió Ft) a következő öt évre.

A kutató a Molecular Quantum Dynamics pályázat keretében olyan kvantumdinamikai módszereket fejleszt, amelyek molekulák spektroszkópiai tulajdonságainak minden eddiginél pontosabb kiszámítását teszik lehetővé. Az Alap doktoranduszi és posztdoktori alkalmazásokhoz biztosít támogatást, de Mátyus Edit egyetemi hallgatók munkájára is számít a jövőben.

A pályázat elnyerése jelentős anyagi támogatással jár – a hazai Lendület-pályázatok működnek hasonló nagyságrenddel –, amely lehetővé teszi egy önálló kutatócsoport létrehozását. A pályázat egyedi eleme, hogy a kiemelten támogatja az újonnan létrehozott csoportok kapcsolattartását a svájci tudományos közösséggel.

„A kutatás közvetlen előzményét képezi a cambridge-i egyetemen és az ETH Zürich-en végzett munkám. Természetesen mindehhez nagyon jó alapot szolgáltattak az ELTE-s egyetemi és doktori tanulmányaim, és Császár Attila professzor úr csoportjában végzett doktori kutatómunka” – hangsúlyozta Mátyus Edit.

A kutatót 2011 novemberében Junior Prima Díjjal tüntette ki a Magyar Fejlesztési Bank, 2012 januárja óta a Kémiai Intézet Molekulaszerkezet és Dinamika Laboratóriumában folytatja munkáját. Mátyus Edit cikke 2012 szeptemberében bekerült a The Journal of Chemical Physics legtöbbet olvasott cikkei közé, ez év októberében sikerrel szerepelt a L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázatán.

A Svájci Tudományos Alap támogatását Mátyus Editen kívül idén három cseh, két romániai és egy horvát pályázó nyerte el.