Mátyus Edit a L'Oréal-UNESCO-ösztöndíj nyertese

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázatán három tehetséges kutatónő vehette át az elismerést, köztük Mátyus Edit, a Kémiai Intézet Molekulaszerkezet és Dinamika Laboratórium tudományos munkatársa. A vegyész a legkisebb cukormolekula felfedezéséért kapta az ösztöndíjat. Az MTA védnöksége alatt odaítélt, szakmai-erkölcsi elismerést és anyagi támogatást is jelentő díjat tizedik alkalommal adták át.

A három kategóriában – 55 év alatti, 40 évesnél fiatalabb, illetve 30 év alatti kutató – odaítélt díjat az idén Vértessy G. Beáta biológus, az MTA doktora, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója, Szabó Dóra, az MTA doktora, a budapesti Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének kutatóorvosa, valamint Mátyus Edit vegyész vehette át.

Mátyus Edit színképelemzéssel foglalkozik. A módszer lényege az, hogy fényt vetítenek egy anyagra, amelynek visszaverődését egy prizma segítségével a szivárvány színeire bontják. A spektrumból hiányzó színek, vonalak elemezésével meghatározhatóak a molekulák egyedi „ujjlenyomatai”. A vegyész így ismert fel egy négyatomos molekulát, a legkisebb cukormolekulát, amelynek létezését már sejtették, de bizonyítani előtte még nem tudták. „Már akkor beleszerettem ebbe a tudományágba, amikor az általános iskolában az első kémiai kísérleteket elvégeztem, Nagyon tetszett, hogy bizonyos anyagokból teljesen új vegyületeket lehet létrehozni” – emlékezett vissza a pályaválasztását meghatározó eseményre a vegyész.

A pályázatra olyan nők jelentkezhetnek, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási intézményekben vagy az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A program egyik fő célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló hölgyek eredményeire. A pályázatokat az Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri bírálta el. A testület idén csaknem 100 pályázó közül döntött.

A kutatót 2011 novemberében Junior Prima Díjjal tüntette ki a Magyar Fejlesztési Bank a Magyar Tudományos Akadémián. 2012 januárja óta a Kémiai Intézet Molekulaszerkezet és Dinamika Laboratóriumában folytatja munkáját. Mátyus Edit cikke 2012 szeptemberében bekerült a The Journal of Chemical Physics legtöbbet olvasott cikkei közé.

Forrás: MTA

2012.11.05.