A versenyképes európai kutatásért

2017.02.16.
A versenyképes európai kutatásért
A League of European Research Universities (LERU) 2017. február 9-én egész napos kerekasztal-beszélgetést szervezett neves közép-európai egyetemek képviselőinek az ELTE-n.

A LERU 2002-ben alakult 12 taggal, napjainkban pedig már 23 elismert kutatóegyetemet tömörít. A szervezet többek között azért dolgozik, hogy az európai kutatás versenyképesebb lehessen, és tevékenyen részt vesz az EU kutatási politikájának alakításában is. A CE7 a LERU kezdeményezése, melynek 7 neves közép-európai egyetem a tagja, köztük az ELTE is. A csoportosulás célja, hogy megvitassák és tolmácsolják a közép-európai egyetemeket érintő kérdéseket és problémákat, s ebben az ELTE is aktívan részt vesz.

A február 9-i információs nap egy három alkalmas rendezvénysorozat második helyszíne volt, melyen a prágai, belgrádi, tartui, varsói és zágrábi egyetemek és az ELTE képviselői tekintették át a doktori képzés és a kutatói karrier kérdéskörét.

A rendezvényen Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes köszöntötte a jelenlévőket, és Katrien Maes, a LERU képviselője tartott vitaindító előadást. A doktori képzéssel kapcsolatban kifejtette a LERU álláspontját, bemutatta a szervezet által készített irányelveket, illetve tanácsokat is adott az intézmények számára a sikeres és minőségi doktori képzéshez. Az előadást követő beszélgetésen kiderült, hogy hasonló problémákkal küzdenek a közép-európai egyetemek: például sokan azért hagyják el a kutatói pályát, mert kérdéses az elhelyezkedésük, mások pedig eleve külföldön képzik magukat. A LERU képviselőjének véleménye szerint az egyetemeknek össze kellene fogniuk, és így nyomást gyakorolni a döntésekre, folyamatokra.

Szó esett a kutatói karrierfejlesztés aktualitásairól és nehézségeiről, köztük arról is, hogyan  lehetne visszahívni hazánkba a külföldön munkát vállaló kutatókat. A résztvevők áttekintették a LERU doktori hallgatóknak, fiatal kutatóknak szóló programjait, és az EU kutatói karrier támogatására irányuló kezdeményezéseit is (EURAXESS, Reseaver).

Beszámoló a LERU 2016-os prágai tanácskozásáról