A Yale díszdoktorává avatták Lovász Lászlót

2024.05.21.
A Yale díszdoktorává avatták Lovász Lászlót
Az ELTE matematikus professzora május 20-án, a rangos amerikai egyetem 323. akadémiai évének záróünnepségén kapta meg az elismerést.

A Yale egyetem 1702 óta ítél oda díszdoktori címet olyan tudósoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak saját szakterületükön. Az idei díszdiplomások között volt Mahzarin Banaji szociálpszichológus, Stephen Breyer, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának nyugalmazott bírája, Mario Capecchi Nobel-díjas molekuláris genetikus, Risa Lavizzo-Mourey, a Robert Wood Johnson Alapítvány volt ügyvezetője, Judith Rodin kutatópszichológus, Hortense Spillers irodalomkritikus, Kehinde Wiley képzőművész és Peter Salovey, a Yale leköszönő elnöke.

Lovász László Abel-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az ELTE professor emeritusa 1993-től 1999-ig számítógéptudományt és matematikát oktatott a Yale-en. A laudációban az egyetem bemutatja Lovász szakmai karrierjét az Erdős Pállal való kamaszkori találkozásától kezdve a Szegedi Tudományegyetemen, az ELTE-n és a Princetonon át egészen napjainkig, kiemelve, hogy a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban. A méltatás arról is szól, hogy a munkája során holisztikus szemléletet alkalmazó kiváló tudós a fiatal matematikus kutatók mentorálásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Lovász Lászlót az ELTE 2023-ban avatta díszdoktorává, a jeles alkalomból készült interjúban a matematikaoktatás helyzetéről, a fiatal kutatók karrierlehetőségeiről, a gépi tanulásról és a matematika gyakorlati hasznosságáról is beszélt.

A borítóképen a Yale 2024-es díszdoktorai, az első sorban balról Risa Lavizzo-Mourey, Judith Rodin, Peter Salovey, Mahzarin Banaji és Hortense Spillers, a második sorban balról Lovász László, Kehinde Wiley, Mario Capecchi és Stephen Breyer (Fotó: Michael Marsland)

Forrás: Yale