Adatvadászok 5800 méteren

2018.02.13.
Adatvadászok 5800 méteren
Az Adatvadászok című dokumentumfilm-sorozat három magyar klímakutatót mutat be a világ legmagasabb szunnyadó vulkánján, az Ojos del Saladón, a chilei Atacama-sivatag száraz és hideg területén. A  kutatócsapat vezetője Nagy Balázs, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense.

Az elszánt csapat 5800 méteres magasságban, extrém körülmények között, oxigénhiányos környezetben végzi munkáját annak érdekében, hogy kiderítse, van-e elegendő víztartalék a kietlen vidéken lakók számára. A chilei száraz Alpokban emelkedik Földünk leghatalmasabb szunnyadó vulkánja, az Ojos del Salado, egy óriási sivatagi hegy. A fagyott és lakatlan környezetet ősi, töményen sós tavak veszik körül.

Az elszánt magyar csapat testi épségét kockáztatva keresi a választ arra: van-e elegendő víztartalék a kietlen vidéken. 

Ez a helyi lakosok számára stratégiai fontosságú kérdés, mivel egész évben csak pár napot esik csapadék, de olyankor akkora mennyiségben, hogy az veszélyezteti a környékbeliek életét. A magyar kutatók 2012-ben helyezték ki az első mérőeszközöket a területen. Az eredményekhez küzdelmek árán tudnak csak hozzájutni, hiszen ezen a vidéken nincsen térerő, így minden egyes alkalommal maguknak kell odamenni a műszerekhez, dacolva a kemény időjárással és a magassággal. Így azonban elsőként vadászhatnak adatokat Chile legmagasabb, információt adó hegyéről.

 „Az Ojos del Saladón viszonylag egyszerű a környezet, szinte nincs növényzet és talaj, leginkább kősivatag veszi körül, a vulkán belseje valahol a magasban, jeget rejt, amiből egyszer majd víz lehet. Itt lapulnak a változásokat mérő műszereink, már 2012 óta" – árulta el Nagy Balázs, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője. A csapat másik két tagja Ignéczi Ádám geográfus és Heiling Zsolt terepi mérnök, A Földgömb magazin kiadójának vezetője.

A kutatók adatvadászata 2018 februárjában folytatódik, ugyanis az Atacama-sivatagban magyar szakemberek által működtetett Környezetkutató- és Technológiai Központ hosszú távon, folyamatosan biztosítja hazánk szakembereinek jelenlétét Chilében. A mérföldkőnek számító izgalmas projektről szóló háromrészes filmet a nagyközönség először az OzoneTv-n láthatja 2018. február 18-án 16:20-tól.

A kutatásról korábban készült cikkünk itt olvasható

Atacama-expedíció

Forrás: Origo

Fotó: www.kallopeter.hu